05 april 2023

Vera Ellen - Ideal Home Noise

De uit het Nieuw-Zeelandse Wellington afkomstige muzikante Vera Ellen laat op het uitstekende Ideal Home Noise horen dat het zeker interessant is om de Nieuw-Zeelandse popmuziek op de voet te volgen
Ideal Home Noise, het tweede album van de Nieuw-Zeelandse muzikante Vera Ellen, is op het eerste gehoor misschien geen heel opvallend of onderscheidend album, maar het is zo’n album met songs die langzaam maar zeker onder de huid kruipen. De muzikante uit Wellington heeft haar songs betrekkelijk sober ingekleurd, maar heeft veel variatie aangebracht. De songs zijn soms ruw, maar kunnen ook verzorgder klinken. Het zijn stuk voor stuk songs vol emotie, al heeft Vera Ellen zeker geen deprimerend album gemaakt. Het is een album dat begint bij het vroege werk van PJ Harvey, maar vervolgens kan het echt alle kanten op. Fraai album


Tussen het Nieuw-Zeelandse aanbod aan nieuwe muziek zat deze week niet alleen het uitstekende debuutalbum van de band Soft Plastics, maar ook het tweede album van de mij onbekende Vera Ellen. De singer-songwriter uit Wellington timmerde in eigen land al aardig aan de weg met haar in 2019 verschenen debuutalbum It’s Your Birthday, maar met het deze week verschenen Ideal Home Noise, dat is uitgebracht door het fameuze label Flying Nun Records, moet ze normaal gesproken ook buiten de eigen landsgrenzen de aandacht weten te trekken. 

Ideal Home Noise is een album dat mij in eerste instantie deed denken aan de muziek van een jonge PJ Harvey. Vera Ellen heeft haar muziek betrekkelijk sober ingekleurd met vooral gitaren en hier en daar wat piano, synths en drums en verwerkt naast invloeden uit de indierock ook invloeden uit de postpunk in haar muziek. 

De Nieuw-Zeelandse muzikante maakte het album in een voor haar donkere periode, maar Ideal Home Noise was bedoeld om wat licht te brengen in alle duisternis. Het tweede album van Vera Ellen is dan ook geen heel donker album, al is het wel een album vol ruwe emotie, waarop de persoonlijke ellende zo nu en dan tastbaar is, wat van Ideal Home Noise een intens album maakt. De instrumentatie is over het algemeen betrekkelijk eenvoudig, maar ook smaakvol, zeker wanneer wordt gekozen voor mooie gitaarlijnen. Het is bovendien een instrumentatie die rijker is en knapper in elkaar zit dan je bij oppervlakkige beluistering kunt vermoeden. 

Qua geluid doet Ideal Home Noise me vooral denken aan muziek uit de jaren 90, met zoals gezegd PJ Harvey als voor de hand liggend vergelijkingsmateriaal. Dat heeft alles te maken met de instrumentatie, maar ook met de zang van Vera Ellen, die ook niet heel ver verwijderd is van die van de Britse muzikante in haar jonge jaren. De vergelijking gaat vooral op voor de wat ruwere songs op het album, maar Ideal Home Noise bevat ook een aantal wat meer ingetogen en wat lichter ingekleurde songs. 

Het zijn de songs op Ideal Home Noise waarmee Vera Ellen zich wat mij betreft weet te onderscheiden van haar talloze concurrenten, al vind ik ook de stem van de Nieuw-Zeelandse muzikante steeds mooier worden. Het zijn songs die ondanks de sobere klanken duidelijk verschillend klinken en het zijn bovendien songs die makkelijk blijven hangen. Zeker in de wat meer ingetogen songs maakt Vera Ellen van haar hart geen moordkuil en vertolkt ze haar songs met heel veel emotie, waardoor met name deze songs veel impact hebben. 

Natuurlijk zijn er momenteel heel veel jonge vrouwelijke singer-songwriters die, net als Vera Ellen, donker getinte indierock songs maken, maar de muzikante uit Wellington kan niet zomaar op een hoop gegooid worden met alle andere indierock zangeressen van het moment, al is het maar omdat Ideal Home Noise zich meer heeft laten beïnvloeden door muziek uit de jaren 80 en 90 en bovendien toch wat eigenzinniger en veelzijdiger klinkt dan de meeste andere albums in het genre, bijvoorbeeld door invloeden uit de postpunk te verwerken of bijzonder klinkende synths toe te voegen. 

Alle reden dus om het voor de afwisseling weer eens wat verder weg te zoeken, want ook Vera Ellen laat horen dat er in Nieuw-Zeeland hele interessante en onderscheidende muziek wordt gemaakt. Zeker niet alles dat je van ver haalt is lekkerder, maar dit uitstekende album had ik niet graag gemist. Erwin Zijleman

De muziek van Vera Ellen is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse muzikante: https://veraellen.bandcamp.com/album/ideal-home-noise.