04 april 2023

Matt Elliott - The End Of Days

Matt Elliott heeft nooit zonnige albums gemaakt en ook het zeer stemmig, maar ook bijzonder mooi ingekleurde The End Of Days is weer een aardedonker album, dat perfect past in het huidige wereldbeeld
Ik ben niet altijd in de stemming voor de weemoedige muziek van de Britse muzikant Matt Elliott, maar dat hij bijzonder mooie albums maakt valt lastig te ontkennen. Ook van het deze week verschenen The End Of Days ga je weer niet vrolijk worden, maar het nieuwe album van Matt Elliott is weer prachtig. In de lange tracks op het album wordt ruim de tijd genomen voor de instrumentatie, waarin piano en klassieke gitaar worden gecombineerd met blazers. Het past prachtig bij de donkere stem van Matt Elliott, die hier en daar doet denken aan Leonard Cohen. The End Of Days is een soundtrack voor donkere dagen, maar het is ook een bijzonder mooi en sfeervol album.


Matt Elliott bracht in het voorjaar van 2020, helemaal aan het begin van de coronapandemie, het indringende en aardedonkere album Farewell To All We Know uit. Het is een album dat ik typeerde als de soundtrack van dat moment en het was zeker niet de eerste keer dat de Britse muzikant een album voor donkere tijden maakte. Vanaf de tweede helft van de jaren 90 maakt Matt Elliott beklemmende albums onder de naam The Third Eye Foundation en sinds het begin van dit millennium ook onder zijn eigen naam. 

Ik vind met name de soloalbums van Matt Elliott erg mooi, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar The Mess We Made uit 2003, de trilogie Drinking Songs, Failing Songs en Howling Songs, die verscheen tussen 2005 en 2008, en het verrassend sterke Farewell To All We Know. Deze week verscheen weer een nieuw album van de Britse muzikant en omdat de wereld helaas niet veel mooier is geworden sinds 2020 heeft Matt Elliott er weer een behoorlijk donker album van gemaakt. 

Het album heeft de titel The End Of Days mee gekregen en dan weet je wel hoe laat het is. Het is een album dat slechts zes songs bevat, maar met een speelduur van ruim 45 minuten is het zeker geen kort album. De tegenwoordig in Frankrijk woonachtige muzikant werkt ook op zijn nieuwe album samen met producer en multi-instrumentalist David Chalmin, die het album heeft voorzien van een bijzonder geluid, waarin de instrumenten vaak belangrijker zijn dan de zang. 

De vaak lange en incidenteel zeer lange songs (het album bevat een song van bijna tien en een song van ruim twaalf minuten) zijn zeer stemmig ingekleurd met piano en klassieke gitaar, maar incidenteel zijn ook blazers toegevoegd. Met name de songs die worden gedomineerd door klassiek gitaarspel en wat weemoedige pianoklanken doen wel wat denken aan de muziek van Leonard Cohen. 

Ook de stem van Matt Elliott doet hier en daar wel wat aan Leonard Cohen denken, zeker wanneer hij zijn teksten meer voordraagt dan zingt, maar het is wel een jonge Leonard Cohen. Het is misschien geen muziek om vrolijk van te worden, maar de donkere en stemmige songs van Matt Elliott zijn ook heel mooi en beschikken over het vermogen om je diep te raken, wanneer je eenmaal in de stemming bent voor de muziek van de Britse muzikant tenminste. 

Ook wanneer piano en gitaar domineren doet de muziek van Matt Elliott op The End Of Days af en toe wat Zuid-Europees of Oost-Europees aan, maar je hoort dit vooral wanneer de blazers worden toegevoegd. Deze blazers maken de muziek van Matt Elliott nog wat weemoediger, maar voorzien de songs op The End Of Days ook van accenten uit de jazz en de klezmer muziek. Het zorgt er voor dat Matt Elliott iets opschuift in de richting van de geniale Gavin Friday, al heeft deze inmiddels al heel lang geen album meer gemaakt dat in de buurt komt bij The End Of Days van Matt Elliott. 

Zeker in combinatie met het wereldnieuws van het moment is het nieuwe album van de Britse muzikant geen album om vrolijk van te worden, maar wanneer je in de stemming bent voor dit soort muziek is The End Of Days een van de hoogtepunten in het muzikale aanbod van deze week. Matt Elliott kleurt de kleine uurtjes donker maar smaakvol in op de achtergrond, maar ik vind The End Of Days persoonlijk nog veel mooier wanneer je het album met de koptelefoon beluistert. Erwin Zijleman

De muziek van Matt Elliott is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikant: https://mattelliott.bandcamp.com/album/the-end-of-days.


The End Of Days van Matt Elliott is verkrijgbaar via de Mania webshop: