07 april 2023

David Kitt - Idiot Check

David Kitt behoorde tot de pioniers van wat uiteindelijk de folktronica werd, maar de Ierse muzikant staat ook al sinds 2000 garant voor uitstekende albums en levert ook met Idiot Check weer een hele mooie af
Idiot Check, het nieuwe album van David Kitt, klinkt direct bij de eerste noten vertrouwd in de oren, maar meer van hetzelfde is het zeker niet. De Ierse muzikant maakt nog altijd folky songs die zijn voorzien van elektronische impulsen, maar de songs op het nieuwe album klinken hier en daar net wat experimenteler, zonder het unieke David Kitt stempel te verliezen. David Kitt keerde na lange afwezigheid in 2018 terug met het uitstekende Yous en ook Idiot Check is een album dat niet onder doet voor zijn beste werk. Heel bekend is David Kitt helaas nog niet geworden met zijn muziek, maar ook Idiot Check laat weer horen dat dit volkomen onterecht is.


De Ierse muzikant David Kitt maakte in het eerste decennium van dit millennium een aantal uitstekende albums, waarop hij invloeden uit de folk combineerde met flink wat elektronica. Het is een combinatie die inmiddels gemeengoed is, maar twintig jaar geleden trok David Kitt flink wat aandacht met de op dat moment nog bijzondere combinatie van invloeden en kon hij rekenen op zeer positieve recensies in met name de gerenommeerde Britse muziektijdschriften. 

De Ierse muzikant bleef vervolgens het hele decennium prima albums maken, maar de aandacht voor zijn muziek verslapte wel wat, mogelijk omdat we op een gegeven moment werden doodgegooid met folkalbums vol elektronische impulsen. Ik was David Kitt dan ook al lang weer vergeten toen hij in 2018, na een aantal jaren bij Tindersticks te hebben gespeeld, opdook met Yous. 

Yous sloot naadloos aan op de eerdere albums van de Ierse muzikant, maar ik vond het echt een geweldig album en mogelijk zelfs het beste David Kitt album tot dat moment. Ik ging er even van uit dat het deze week verschenen Idiot Check de opvolger is van het alweer vijf jaar oude Yous, maar in 2021 verscheen ook nog 20, waarop nieuwe versies van een aantal oudere David Kitt songs zijn te vinden. Dat vind ik over het algemeen een vrij kansloze exercitie, maar 20 is echt een prachtig album, dat ik de komende tijd nog heel vaak ga beluisteren. 

Goed, eerst is er Idiot Check, dat het eerste echt nieuwe werk van David Kitt in vijf jaar is. Het is een album dat eigenlijk direct vertrouwd klinkt, enerzijds door het karakteristieke en herkenbare stemgeluid van David Kitt en anderzijds door de combinatie van invloeden uit de folk die zijn verrijkt met een vleugje elektronica. 

Naast de inmiddels bekende ingrediënten uit de muziek van de Ierse muzikant, zijn er op Idiot Check ook met enige regelmaat vrouwenstemmen te horen. Deze komen deels van Katie Kim, maar in één van de tracks duikt de legendarische Mary Margaret O’Hara op. De vrouwenstemmen zijn wat mij betreft een verrijking van de muziek van David Kitt, die verder doet waar hij inmiddels al meer dan twintig jaar goed in is. 

Ook Idiot Check staat weer vol met wat lome en dromerige folky popsongs, die aangenaam voortkabbelen, maar die ook vol mooie details zitten. David Kitt heeft de elektronica op zijn nieuwe album betrekkelijk subtiel ingezet en zo hoor ik zijn muziek persoonlijk het liefst. De Ierse muzikant maakt over het algemeen genomen behoorlijk toegankelijke songs, maar Idiot Check bevat ook een aantal songs waarin hij net wat meer het experiment opzoekt, waardoor het album niet alleen aangenaam maar ook avontuurlijk klinkt. 

Mijn ervaring met David Kitt albums is dat deze nog lange tijd beter worden en dat gaat ook weer op voor het nieuwe album van de Ierse muzikant. Bij iedere beluistering van Idiot Check hoor ik weer nieuwe dingen in de instrumentatie of in de songstructuren, waardoor ik het album iedere keer weer net wat hoger in schat. 

Ik was vijf jaar zoals gezegd zeer gecharmeerd van Yous, maar het nieuwe album van David Kitt is zeker niet minder. En dan heb ik als bonus ook nog de anderhalf uur prachtige muziek op 20 liggen. Er werd David Kitt in 2000 een hele grote toekomst voorspeld. Die is er misschien niet gekomen, maar de Ierse muzikant maakt nog altijd geweldige albums, die echt alle aandacht verdienen. Erwin Zijleman

De muziek van David Kitt is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Ierse muzikant: https://davidkitt.bandcamp.com/album/idiot-check.


Idiot Check van David Kitt is verkrijgbaar via de Mania webshop: