02 april 2023

Soft Plastics - Saturn Return

Saturn Return, het debuutalbum van de Nieuw-Zeelandse band Soft Plastics, is in eigen land warm onthaald deze week, maar het mooie en veelkleurige album verdient ook hier echt alle aandacht
Ik hou de Nieuw-Zeelandse muziekpers nauwlettend in de gaten en dat levert af en toe geweldige albums op. De uit Wellington afkomstige band Soft Plastics haalt haar inspiratie in eerste instantie uit het verleden en vist daarbij deels in dezelfde vijver als veel andere bands. Op Saturn Return laat de Nieuw-Zeelandse band echter horen dat het niet kieskeurig is bij het zoeken van inspiratie en dat het bovendien in staat is om invloeden uit het verleden te verwerken in een fris en ook eigentijds geluid. De instrumentatie op Saturn Return is in de basis vaak betrekkelijk sober en solide, maar er is gelukkig alle ruimte voor fraai gitaarwerk en de mooie stem van de frontvrouw van de band, die het album flink hoog optillen.


De Nieuw-Zeelandse muziekpers keek al een tijdje reikhalzend uit naar het debuutalbum van de band Soft Plastics en nu het album deze week is verschenen begrijp ik direct waarom. Soft Plastics is een trio uit Te Whanganui-a-Tara, wat de Maori naam voor het Nieuw-Zeelandse Wellington is. De band bestaat uit Sophie Scott-Maunder, Laura Robinson en Jonathan Shirley, die samen met producer James Goldsmith een geweldig debuutalbum hebben gemaakt. Het zijn namen die bij mij geen belletje deden rinkelen, maar gezien de kwaliteit van Saturn Return ga ik er van uit dat het geen nieuwkomers in de muziek zijn. 

Het knappe van het debuutalbum van Soft Plastics is dat het album onmiddellijk vertrouwd in de oren klinkt, maar toch niet direct vergelijkbaar is met andere albums. Sophie Scott-Maunder, Laura Robinson en Jonathan Shirley laten op het debuut van Soft Plastics horen dat ze in meerdere genres uit de voeten kunnen en alle invloeden die worden verwerkt op Saturn Return zijn opgenomen in een duidelijk eigen geluid. 

Het is een geluid waarin gitaren een belangrijke rol spelen, maar waarin de zang van Sophie Scott-Maunder de meeste aandacht opeist. De zangeres van de band tekent ook voor diepe baslijnen, die samen met de drums van Laura Robinson de solide basis vormen van de muziek van Soft Plastics. Gitarist Jonathan Shirley vult vervolgens de ruimte met zijn gitaren en dat doet hij op veelkleurige wijze. 

Wanneer gruizige gitaarmuren worden opgebouwd vindt Soft Plastics aansluiting bij bands die de shoegaze kleur gaven, maar de Nieuw-Zeelandse gitarist kan de muziek van de Nieuw-Zeelandse band ook andere kanten op sturen. Vanuit de shoegaze is de stap naar de uit hetzelfde tijdperk stammende dreampop of indierock niet zo groot, maar Saturn Return kan ook opschuiven richting 80s postpunk of 70s new wave en heeft af en toe ook een duidelijke jaren 60 vibe met een vleugje surf. 

Op basis van het bovenstaande concludeer je misschien makkelijk dat het debuut van Soft Plastics alle kanten op schiet, maar dat is niet het geval. De band uit Wellington gooit immers alle invloeden op één hoop en maakt er een fris geluid van vol echo’s uit het verleden. Zeker wanneer de band het tempo laag houdt en de klanken subtiel zijn, is Saturn Return een bijzonder mooi album, dat weer andere richtingen inslaat wanneer ook nog eens strijkers of synths worden toegevoegd. De instrumentatie combineert prachtig met de zang van Sophie Scott-Maunder, die beschikt over een aangenaam en warm stemgeluid, dat prachtig contrasteert met de diepe bassen en de soms gruizige gitaren op het album. 

De band zelf noemt overigens vooral inspiratiebronnen uit het heden bij het beschrijven van haar muziek en ook van het lijstje Japanese Breakfast, Angel Olsen, Slowdive, Yeah, Yeah, Yeahs, The Motels, Weyes Blood en Big Thief hoor ik wel wat terug op het album, al is het maar vanwege de invloeden uit de slowcore, die me bij de eerste beluisteringen niet zo waren opgevallen. 

Saturn Return van Soft Plastics komt van heel ver en moet concurreren met flink wat albums die in dezelfde vijver vissen, maar ik sla het debuutalbum van de Nieuw-Zeelandse band net wat hoger aan, al is het maar omdat de songs op het album niet alleen makkelijk overtuigen maar ook nog eens lekker blijven hangen, Echt een zeer aangename verrassing. Erwin Zijleman

De muziek van Soft Plastics is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse band: https://softplasticsband.bandcamp.com/album/saturn-return.