23 april 2023

Bella White - Among Other Things

De Canadese muzikante Bella White schaart zich met haar tweede album Among Other Things in één klap onder de grote talenten en onder de beste zangeressen binnen de Amerikaanse rootsmuziek van het moment
Ik vond het debuut van de Canadese muzikante Bella White bij recenter beluistering een stuk beter dan bij de release bijna drie jaar geleden, maar haar deze week verschenen tweede album Among Other Things is nog een stuk beter. Dat Bella White een aantal topmuzikanten en de geweldige producer Jonathan Wilson heeft weten te strikken heeft zeker geholpen, maar de pas 22 jaar oude Canadese muzikante maakt zelf de meeste indruk. Dat doet ze met aansprekende songs, die zich niet in één hokje laten duwen, maar dat doet ze vooral met haar geweldige stem, die ouder klinkt dan de 22 jaar die Bella White oud is. Het levert een indrukwekkend album op dat binnen de Amerikaanse rootsmuziek met de besten mee kan.



In de herfst van 2020 verscheen Just Like Leaving, het debuutalbum van de Canadese muzikante Bella White. Zeker bij eerste beluisteringen vond ik het album, dat vooral putte uit de archieven van de bluegrass en de Appalachen folk, net wat te traditioneel klinken, waardoor ik het album liet liggen. Toen ik het album er deze week weer eens bij pakte was ik echter toch wel onder de indruk van het album en vooral van de mooie en karakteristieke stem van Bella White. Het feit dat de Canadese muzikante pas 19 jaar oud was toen ze haar debuutalbum maakte, gaf Just Like Leaving nog wat meer glans. 

Ik zocht het debuutalbum van Bella White op vanwege het verschijnen van haar tweede album, Among Other Things. Het is een album dat wat anders klinkt dan haar debuutalbum. Ook Among Other Things is een bij vlagen behoorlijk traditioneel klinkend album, maar invloeden uit de Appalachen folk en de bluegrass hebben wat aan terrein verloren, terwijl invloeden uit de folk en de country een belangrijkere rol spelen. Hier blijft het zeker niet bij, want het tweede album van Bella White biedt ruimte aan uiteenlopende invloeden. 

Ik vind Among Other Things in muzikaal opzicht een stuk interessanter dan het debuutalbum van Bella White. Het is deels de verdienste van de muzikanten die op het album zijn te horen, onder wie Big Thief gitarist Buck Meek, die tekent voor fraai elektrisch gitaarspel, Hammond orgel virtuoos Drew Erickson en violist Patrick M'gonigle. Ook topproducer Jonathan Wilson nam een aantal instrumenten voor zijn rekening, maar hij zorgde er vooral voor dat Among Other Things echt geweldig klinkt. 

De instrumentatie op het tweede album van Bella White is niet alleen heel smaakvol, maar staat op fraaie wijze in dienst van haar stem. De jonge Canadese muzikante maakte op haar debuutalbum al heel veel indruk met haar stem, maar op Among Other Things klinkt haar stem nog wat indrukwekkender. Voor een muzikante van pas 22 jaar zingt Bella White met heel veel gevoel en doorleving, maar ze beschikt ook over een stem, die mede dankzij de fraaie snik, gemaakt is voor de vaak door country beïnvloede muziek die ze maakt op haar tweede album. 

Bij beluistering van het debuutalbum van Bella White werd ik kennelijk niet direct gegrepen door de stem van de Canadese muzikante, maar Among Other Things was onmiddellijk goed voor kippenvel en hoe vaker ik naar het album luister hoe meer ik onder de indruk ben van de zang van Bella White, die de songs op haar nieuwe album flink optilt. Ook het akoestische gitaarspel van Bella White is overigens prachtig.

Gezien de muzikanten die kwam opdraven voor het album en het kunnen strikken van topproducer Jonathan Wilson, heeft de platenmaatschappij van Bella White veel vertrouwen in de muzikale toekomst van de Canadese muzikante en gelijk hebben ze. Bella White laat op haar tweede album horen dat ze beschikt over een van de mooiere stemmen in het genre en laat bovendien horen dat de muzikale koerswijziging op het album goed heeft uitgepakt. 

Ook de songs op het tweede album zijn overigens beter en aansprekender dan die op zijn voorganger, waardoor het absoluut opportuun is om Bella White uit te roepen tot een van de grote beloften binnen de Amerikaanse rootsmuziek van het moment, al vind ik persoonlijk dat ze de belofte met het ijzersterke Among Other Things al lang voorbij is. Erwin Zijleman

De muziek van Bella White is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://bellawhitemusic.bandcamp.com/album/among-other-things.


Among Other Things van Bella White is verkrijgbaar via de Mania webshop: