16 april 2023

Josienne Clarke - Onliness - Songs Of Solitude & Singularity

Josienne Clark behoort tot de meest interessante en beste singer-songwriters uit de Britse folkscene en laat met de bijzonder mooie herbewerkingen van oude songs op Onliness horen waarom dat zo is
Taylor Swift begon een paar jaar geleden met het opnieuw opnemen van oude songs en liet horen dat nieuwe versies van oude songs niet altijd overbodig zijn. Josienne Clarke doet hetzelfde op Onliness, dat songs uit het vorige muzikale leven van de Britse singer-songwriter bevat. In dit vorige leven maakte Josienne Clarke vooral behoorlijk traditionele Britse folk, die ze moderniseerde op de albums die ze de afgelopen jaren maakte. Onliness kan weer behoorlijk traditioneel klinken, maar vaak zijn de songs uit het verleden van Josienne Clarke voorzien van een eigentijdsere impuls. Het klinkt in muzikaal opzicht zeer interessant, maar het is de stem van de Britse muzikante die het meest intens betovert.



Josienne Clarke haalde vorig jaar met overtuiging mijn jaarlijstje met een nog geen half uur durend mini-album, dat bovendien vrijwel volledig was gevuld met songs van anderen. Het zegt alles over het hoge niveau dat de Britse singer-songwriter haalde op het uitstekende Now & Then. 

Josienne Clarke had overigens mijn jaarlijstje moeten halen met de twee albums die aan Now & Then vooraf gingen, In All Weather uit 2019 en A Small Unknowable Thing uit 2021. Het zijn albums die ik weliswaar positief besprak, maar die ik inmiddels schaar onder de allerbeste albums van de betreffende jaren. Het is de reden dat ik het deze week verschenen Onliness zo ongeveer als eerste opschreef voor een plekje op de krenten uit de pop. 

Het album met de ondertitel Songs Of Solitude & Singularity bevat geen nieuw werk van de Britse muzikante, die zich een paar jaar geleden in Schotland vestigde. Op Onliness vindt Josienne Clarke immers songs die ze eerder uitbracht en songs die nog op de plank lagen opnieuw uit. Dat klinkt als een tussendoortje, maar net als het vorig jaar verschenen Now & Then is Onliness veel te mooi om een tussendoortje genoemd te worden. 

De carrière van Josienne Clark begon ver voor In All Weather uit 2019, dat moet worden gezien als de start van de tweede fase van de carrière van de Britse muzikante. In een vorig leven bracht Josienne Clarke een aantal albums uit met haar toenmalige partner Ben Walker en bovendien verscheen in 2011 al een album onder haar eigen naam, One Light Is Gone. 

Onliness bevat vooral werk uit het vorige muzikale leven van Josienne Clarke, maar ze nam alle songs opnieuw op, waarbij ze zelf tekende voor een groot deel van de instrumenten en voor de productie van het album. Op de albums die Josienne Clarke de afgelopen jaren maakte nam ze wat afstand van de traditionele folk die ze vroeger maakte, maar Onliness klinkt weer wat traditioneler, al geeft de Britse muzikante wel een avontuurlijke draai aan veel van de songs. 

De songs op het album zijn betrekkelijk ingetogen, maar ook zeer smaakvol ingekleurd met meestal gitaren als basis. Onliness is echter zeker geen Spartaans ingekleurd folkalbum, want door de bijdragen van onder andere keyboards, harp, bas en drums en de door Josienne Clark zelf bespeelde saxofoon en elektrische gitaar, klinkt het album lekker vol en dynamisch. 

Die dynamiek komt ook van de stem van Josienne Clarke, die ook op Onliness weer laat horen dat ze niet alleen een uitstekende maar ook een bijzondere zangeres is, die met haar stem alle kanten op kan en kan klinken als een Britse folkzangeres uit een ver verleden, maar ook als een eigentijdse singer-songwriter.

De fraaie instrumentatie en de uitstekende zang tillen Onliness al ver boven het maaiveld uit, maar Josienne Clarke laat bovendien horen dat ze ook in haar vorige muzikale leven al uitstekende songs schreef. Het album bevat songs die ze helemaal aan het begin van haar carrière schreef, maar ook de muziek die ze maakte met Ben Walker komt voorbij. 

Ik noemde Onliness eerder een wat traditioneler album dan zijn voorgangers, maar hier moet ik na een paar keer horen en na het beluisteren van de originele versies deels op terug komen. De nieuwe versies van de oude songs zijn met respect voor de originelen gemaakt, maar Josienne Clark geeft toch ook met grote regelmaat een bijzondere draai aan de originele songs en voert ze hier en daar ook lekker stevig uit. Ik ben de afgelopen twee jaar behoorlijk in de ban van het werk van Josienne Clark en dat wordt zeker niet minder door het werkelijk prachtige Onliness. Erwin Zijleman

De muziek van Josienne Clarke is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://josienneclarke.bandcamp.com/album/onliness-songs-of-solitude-singularity.


Onliness van Josienne Clarke is verkrijgbaar via de Mania webshop: