10 april 2023

Wednesday - Rat Saw God

Wednesday laat op haar uitstekende derde album Rat Saw God horen dat de ruwe 90s indierock uit de stad en melancholische alt-country van het platteland niet zo heel ver uit elkaar hoeven te liggen
Op het in 2021 verschenen Twin Plagues liet de Amerikaanse band Wednesday al horen dat het niet vies is van gruizige 90s indierock, maar dat het ook prachtig gas terug kan nemen. Het is niet anders op Rat Saw God. Het ene moment domineren de gitaren, het volgende moment wordt de muziek van de band uit North Carolina fraai ingekleurd met een lap steel. De zang van frontvrouw Karly Hartzman is de constante factor, al kan het ook met de vocalen alle kanten op. Twin Plagues was in 2021 al een album dat je bij de strot greep en Rat Saw God doet dat nog veel nadrukkelijker. Het levert een intens en donker album op dat bij iedere keer horen indringender en overtuigender wordt.



Twin Plagues, het in de zomer van 2021 verschenen tweede album van de Amerikaanse band Wednesday, was wat mij betreft een van de beste gitaarplaten van het betreffende jaar en haalde dan ook met overtuiging mijn jaarlijstje. De band uit Asheville, North Carolina, nam de luisteraar op overtuigende wijze mee terug naar de indierock uit de jaren 90, maar was ook niet ver verwijderd van het wat gruizigere materiaal van Big Thief en kon bovendien op verrassende wijze gas terug nemen. 

Vorig jaar verscheen het met covers gevulde tussendoortje Mowing The Leaves Instead Of Piling 'Em Up, dat af en toe aardig maar toch vooral wat overbodig klonk. Veel interessanter was wat mij betreft het soloalbum Boat Songs van gitarist MJ Lenderman, dat uiteindelijk in verrassend veel jaarlijstjes opdook. Deze week keert Wednesday terug met haar nieuwe album Rat Saw God, dat in tegenstelling tot zijn voorganger moet opboksen tegen behoorlijk hoge verwachtingen. 

In Wednesday moet gitarist MJ Lenderman genoegen nemen met een rol op de achtergrond, want in de band uit North Carolina draait heel veel om frontvrouw Karly Hartzman. Ik vergeleek Twin Plagues twee jaar geleden niet alleen met de indierock die in de jaren 90 door bands met een vrouwelijk boegbeeld werd genaakt, maar ook met de muziek van Big Thief. Het is een vergelijking die zich dit keer nog wat nadrukkelijker opdringt, want Wednesday bestrijkt zo ongeveer het hele oeuvre van de band rond Adrianne Lenker. 

Rat Saw God opent met twee behoorlijk stevige en gruizige rocksongs, waarvan de tweede (Bull Believer) uiteindelijk flink ontspoort, zeker wanneer Karly Hartzman het aan het eind van de track uitschreeuwt. In deze track hoor je niet dat de band naast gitaar, bas en drums ook nog ruimte biedt aan een lap steel en hoor je vooral invloeden uit de 90s indierock, ook de belangrijkste inspiratiebron op de eerste albums van Big Thief. 

Big Thief verkende op het vorig jaar verschenen Dragon New Warm Mountain I Believe In You ook flink wat invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek en die hoor je ook wanneer Wednesday de gruizige gitaarmuren tijdelijk verruild voor de sfeervolle klanken van de lap steel. Het zijn twee uitersten op Rat Saw God, maar op een andere manier weet Wednesday ze op logische wijze aan elkaar te smeden. 

Ook de songs waarin de lap steel opduikt zitten immers vol geweldig gitaarwerk en ook de stem van Karly Hartzman zorgt voor een consistent geluid. Het is een stem die overigens wel wat lijkt op die van Adrianne Lenker, maar Karly Hartzman zingt wat mij betreft wel wat mooier dan de Big Thief zangeres. Net als Adrianne Lenker legt ze wel veel gevoel en pijn in de vaak donkere teksten, waardoor Rat Saw God net zo hard aan komt als de muziek van Big Thief. 

Ik was in 2021 behoorlijk onder de indruk van Twin Plagues, maar op haar derde album maakt de band uit Asheville nog wat meer indruk. Enerzijds door de bijzondere wijze waarop invloeden uit de indierock en de Amerikaanse rootsmuziek aan elkaar worden gesmeed en anderzijds door de enorme intensiteit van de songs en de zang op Rat Saw God, dat klinkt als een album van een band die wel eens heel groot kan gaan worden de komende jaren. Het zou niet meer dan terecht zijn. Erwin Zijleman

De muziek van Wednesday is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://wednesdayband.bandcamp.com/album/rat-saw-god.


Rat Saw God van Wednesday is verkrijgbaar via de Mania webshop: