29 april 2023

Indigo De Souza - All Of This Will End

Indigo De Souza laat op haar uitstekende derde album All Of This Will End nog maar eens horen waarom ze behoort tot de grote en de eigenzinnige talenten van de indiepop en indierock van het moment
De naam Indigo De Souza staat in de meeste releaselijsten van deze week hooguit ergens in de middenmoot, maar haar derde album is echt een belangrijke release. Na twee heerlijk eigenwijze maar ook wel wat wisselvallige albums, maakt de muzikante uit North Carolina op All Of This Will End indruk met een serie geweldige songs. Het zijn nog steeds lekker eigenzinnige songs, die soms opschuiven richting indiepop en soms richting indierock, maar de kwaliteit ligt over de hele linie hoog. Indigo De Souza schudt de memorabele popsongs op haar derde album uit de mouw, maar ze is gelukkig ook zichzelf gebleven en schaart zich met dit album definitief onder de indie smaakmakers.



Een blik op de cover van het deze week verschenen derde album van de Amerikaanse muzikante Indigo De Souza maakt direct duidelijk dat de muzikante uit North Carolina niets heeft veranderd aan het artwork van haar albums. De wat duistere cover van All Of This Will End lijkt immers als twee druppels water op die van voorgangers Any Shape You Take uit 2021 en I Love My Mom uit 2018. 

Ook in muzikaal opzicht heeft Indigo De Souza zich gelukkig niet laten beknotten, want haar derde album klinkt net zo ruw, onbevangen en eigenzinnig als de vorige twee. Ook op All Of This Will End schakelt de Amerikaanse muzikante makkelijk tussen indiepop en indierock, maar waar ze op haar vorige twee albums de plank nog wel eens flink mis sloeg, is de kwaliteit van de songs op All Of This Will End een stuk hoger en consistenter. De Amerikaanse muzikante heeft een nieuwe band en werkt samen met producer Alex Farrar, die heeft gezorgd voor een kwaliteitsimpuls. 

Indigo De Souza kiest op haar derde album voor een overrompelende start. De eerste zes tracks op All Of This Will End halen geen van allen de grens van drie minuten en ze klinken allemaal behoorlijk vol of zelfs overweldigend. De muziek van Indigo De Souza had op haar eerste twee albums nog wel eens een lo-fi karakter, maar album nummer drie is voorzien van een behoorlijk volle productie. 

Het betekent overigens niet dat het predicaat lo-fi helemaal niet meer van toepassing is op de muziek van de Amerikaanse muzikante, want ook de songs op All Of This Will End kunnen aangenaam rammelen. In de eerste zes tracks van haar nieuwe album stort Indigo De Souza een flinke bak goede ideeën over de luisteraar uit. Deze zijn deels verpakt in vooral elektronisch ingekleurde songs, maar de muzikante uit North Carolina schuwt ook de stevige gitaren niet. 

Het zijn behoorlijk aanstekelijke songs waarmee Indigo De Souza op de proppen komt, maar haar songs blijven gelukkig ook heerlijk eigenwijs, met hier en daar een muzikale ontsporing en natuurlijk de af en toe uit de bocht vliegende zang van de Amerikaanse muzikante. Het schiet ook dit keer in muzikaal opzicht meerdere kanten op, maar net als op haar vorige albums komt Indigo De Souza er makkelijk mee weg. 

Ik vind het niet eens zo makkelijk om uit te leggen wat ik zo goed vind aan de songs van Indigo De Souza, maar met All Of This Will End overtuigde de Amerikaanse muzikante me vrijwel onmiddellijk. Het is de verdienste van de uitstekende songs, maar ook de verdienste van de eigenzinnigheid in de muziek van Indigo De Souza, die er voor zorgt dat haar songs ook tegen de haren in kunnen strijken en de fantasie kunnen prikkelen. 

Na de korte tracks aan het begin van het album neemt Indigo De Souza op de tweede helft van het album wat meer tijd voor haar songs, laat ze wat vaker horen dat ze een uitstekende zangeres is en bewijst ze nog maar eens dat ze ook ver buiten de indiepop en de indierock uit de voeten kan, bijvoorbeeld met de bijzondere fraaie psychedelische countrysong Younger & Dumber, die flink ver verwijderd is van de songs waarmee het album opent. 

Indigo De Souza laat voor de derde keer op rij horen dat ze bulkt van het eigenzinnige talent, dat op All Of This Will End nog wat meer floreert dankzij betere songs en een wat minder donkere kijk op het leven, die er voor zorgt dat de geweldige songs van de Amerikaanse muzikante zich nog wat nadrukkelijker opdringen dan die op haar vorige albums. Erwin Zijleman

De muziek van Indigo De Souza is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://indigodesouza.bandcamp.com/album/all-of-this-will-end.


All Of This Will End van Indigo De Souza is verkrijgbaar via de Mania webshop: