17 april 2023

Kara Jackson - Why Does The Earth Give Us People To Love?

De Amerikaanse muzikante Kara Jackson heeft met Why Does The Earth Give Us People To Love? een fascinerend klinkend debuutalbum gemaakt, dat echt bij iedere luisterbeurt beter en interessanter wordt
Ik heb best even geworsteld met het debuutalbum van de Amerikaanse singer-songwriter en dichter Kara Jackson. De Amerikaanse muzikante heeft een bijzonder stemgeluid, maar ze schrijft vooral bijzondere songs. Het zijn zeer spaarzaam ingekleurde of juist heel vol ingekleurde songs en in een aantal songs combineert ze beide uitersten. Why Does The Earth Give Us People To Love? verwerkt ook nog eens invloeden uit meerdere genres, waarvan folk, country, jazz, soul en psychedelica de belangrijkste zijn. Gecombineerd met de bijzondere teksten en songstructuren levert het een album op dat je even op je moet laten inwerken, maar dat vervolgens groeit en groeit en groeit.



Er is deze week verrassend veel aandacht voor het debuutalbum van de Amerikaanse singer-songwriter Kara Jackson, dat vooral warm en geregeld met superlatieven wordt onthaald. Door alle lovende woorden was ik erg nieuwsgierig naar het album van de muzikante uit Oak Park, Illinois, maar zeker bij eerste beluisteringen vond ik Why Does The Earth Give Us People To Love? best een lastig of zelfs behoorlijk ingewikkeld album. 

Het begint al met de korte openingstrack, waarin Kara Jackson bij een paar eenvoudige pianoakkoorden haar teksten voordraagt. Het klinkt meer als een dichter dan als een muzikant, maar Kara Jackson is allebei. Wanneer ze haar songs wat voller inkleurt, zoals in het zeer sfeervol ingekleurde no fun/party, dat volgt op de sobere openingstrack, is de muziek van Kara Jackson een stuk toegankelijker en maakt ze indruk met aansprekende zang en mooie klanken van met name akoestische gitaren, piano en strijkers. Het is een track die makkelijk overtuigt, zeker wanneer ook nog eens prachtige koortjes worden toegevoegd, maar het is ook een track die uit een aantal verschillende songs lijkt te bestaan. 

Kara Jackson schakelt op Why Does The Earth Give Us People To Love? makkelijk tussen Spartaans ingekleurde en wat ruwe passages en juist heel mooi ingekleurde passages, waarbij de laatste in de meerderheid zijn. Zeker wanneer de klanken uiterst sober zijn, hoor je de dichter in Kara Jackson en zijn de teksten belangrijker dan de muziek. In de juist behoorlijk vol ingekleurde songs, waarin ook synths, blazers, harp en slide gitaar zijn te horen, hoor je de zangeres Kara Jackson, die makkelijk indruk maakt met een warm en wat donker stemgeluid. 

Ik kan vrij makkelijk overweg met de rijker ingekleurde songs op het album, maar heb best lang moeten wennen aan de meer ingetogen songs. In alle songs zet Kara Jackson je overigens meerdere keren op het verkeerde been door te strooien met verrassende wendingen, wat van beluistering van Why Does The Earth Give Us People To Love? een boeiende maar zeker in het begin ook ingewikkelde luisterervaring maakt, al is het maar omdat refreinen vaak ontbreken in de songs. 

Het wordt er niet makkelijker op wanneer je de teksten van Kara Jackson er bij pakt. De muzikante uit Illinois vertelt makkelijk over ongelukkige liefdes, maar schuwt ook de zwaardere thema’s niet en vertelt indringende verhalen over vrienden die ze onderweg heeft verloren, waardoor haar songs flink binnen kunnen komen. 

De basis van Why Does The Earth Give Us People To Love? werd gelegd op de slaapkamer van Kara Jackson, maar uiteindelijk werden flink wat muzikanten en producers uit de muziekscene van Chicago ingeschakeld, wat je vooral hoort in de voller ingekleurde songs, die een opvallende mix van folk, country, jazz, soul en psychedelica laten horen. 

Ik ken niet veel muzikanten die muziek maken zoals Kara Jackson dat doet en op zoek naar relevant vergelijkingsmateriaal kom ik vooral in het verre verleden uit. Om te beginnen bij Nina Simone, maar ook bij Joni Mitchell en Karen Dalton om nog wat namen te noemen, al zijn ook deze namen maar in beperkte mate relevant. Het siert Kara Jackson dat ze muziek maakt die niet makkelijk associaties oproept met die van andere muzikanten, maar het zorgt er ook voor dat Why Does The Earth Give Us People To Love? iets meer van je vraagt. Uiteindelijk valt alles op zijn plek. Erwin Zijleman

De muziek van Kara Jackson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://karajackson.bandcamp.com/album/why-does-the-earth-give-us-people-to-love.


Why Does The Earth Give Us People To Love? van Kara Jackson is verkrijgbaar via de Mania webshop: