13 april 2023

Fiona Jane Pop - Fiona Jane Pop

De Amsterdams-Groningse band Fiona Jane Pop verrast op haar titelloze debuutalbum met een fris geluid vol invloeden uit het verleden, bijzonder lekker gitaarwerk, verleidelijk zang en aanstekelijke songs
De muziek van de Nederlandse band Fiona Jane Pop is muziek vol echo’s uit de jaren 60. Garagerock, surfrock, psychedelica, blues en soul hebben allemaal invloed gehad op de songs van de band, wat je vooral hoort in het veelkleurige gitaarwerk op het album. Fiona Jane Pop blijft echter zeker niet hangen in de jaren 60, maar tikt via de jaren 70 en 80 ook het heden aan. Het levert een album op waarvan de ingrediĆ«nten stuk voor stuk bekend zijn, maar Fiona Jane Pop heeft er een uniek eigen recept van gebrouwen. De songs van de band bieden alle ruimte aan jammende gitaren, maar de popsong met een kop en een staart wordt nooit uit het oog verloren. Dit debuut smaakt absoluut naar meer.



“Debut full length album by the newest hitmakers from the Lowlands. Groovy garagesoul with a bluesy flavour”. Deze ambitieuze tekst is te vinden op de sticker op de cover van het titelloze debuutalbum van de Amsterdams-Groningse band Fiona Jane Pop, dat deze week is verschenen. Het was genoeg om mij nieuwsgierig te maken naar de muziek van deze nieuwe Nederlandse band. 

Fiona Jane Pop bestaat uit de Brits-Nederlandse gitariste en zangeres Fiona Jane van Gelder, die wordt bijgestaan door Teade Jagersma en Jaap Mostert die allebei overweg kunnen met gitaren en de bas en drummer Menno Stegeman. Het zijn namen die bij mij niet een belletje deden rinkelen, maar naar verluidt hebben met name de drie mannen in de band hun sporen in de muziek inmiddels ruimschoots verdiend, wat je ook wel hoort op het debuut van Fiona Jane Pop. 

Ik had op voorhand geen flauw idee wat ik me moest voorstellen bij “groovy garagesoul with a bluesy flavour”, maar ik vind het eigenlijk best een aardige omschrijving van de muziek van Fiona Jane Pop, al is het geluid van de band nog wel wat veelzijdiger. Het is muziek met een duidelijke jaren 60 vibe, zeker wanneer het lijkt of de band aan het jammen slaat, maar de songs van de Nederlandse band klinken ook fris en toegankelijk. 

Dat laatste is deels de verdienste van frontvrouw Fiona Jane van Gelder, die niet alleen haar naam gaf aan Fiona Jane Pop, maar met haar zang ook voor een flink deel het geluid van de band bepaalt. Hoewel er geen woord Frans wordt gesproken op het debuut van Fiona Jane Pop, heeft het album vaak een Frans en psychedelisch jaren 60 sfeertje, wat absoluut aangenaam klinkt. 

Het geluid van de Nederlandse band wordt naast de prima zang vooral bepaald door gitaren, terwijl de ritmesectie een solide basis legt. In twee van de songs is een heerlijk orgeltje te horen, dat echt perfect past bij het geluid van Fiona Jane Pop en de jaren 60 tijdelijk verruild voor de new wave van de late jaren 70 en vroege jaren 80, maar ook de alleen met gitaren ingekleurde songs vallen op door een mooi en aangenaam, maar ook verrassend veelzijdig geluid, waarin meerdere lagen gitaren en veel verschillende klankkleuren en structuren zijn te horen. 

Het gitaarspel klinkt soms bluesy en soulvol, maar het album bevat ook een aantal stevigere en gruizigere songs, die wat opschuiven richting garagerock, surfrock, psychedelische rock of zelfs voorzichtig richting punky songs. Het is muziek die makkelijk bezwerend klinkt, al is er altijd de zang van Fiona Jane van Gelderen, die de muziek van Fiona Jane Pop ook iets zwoels en zonnigs geeft. 

Het debuutalbum van Fiona Jane Pop doet me af en toe wat denken aan de muziek die My Baby maakt in haar jonge jaren, maar dan zonder de hypnotiserende beats, waardoor Fiona Jane Pop ook een duidelijk eigen geluid heeft. Ik vind de songs op het album niet allemaal even sterk en soms wat inwisselbaar, maar over de hele linie heeft Fiona Jane Pop een sterk debuutalbum afgeleverd. 

Het is een debuutalbum met een fris en origineel geluid, dat met anderhalf been in het verleden, maar met een half been in het heden staat. Het is ook een debuutalbum dat alle ingrediĆ«nten bevat voor een mooie toekomst voor de Amsterdams-Groningse band, maar ook in het hier en nu is het beluisteren van het debuutalbum van Fiona Jane Pop een zeer aangename ervaring. Een aanwinst voor de Nederlandse popmuziek. Erwin Zijleman

De muziek van Fiona Jane Pop is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse band: https://fionajanepop.bandcamp.com/album/fiona-jane-pop-album.


Fiona Jane Pop van Fiona Jane Pop is verkrijgbaar via de Mania webshop: