14 april 2023

Carter Sampson - Gold

Het is (te) lang stil geweest rond de Amerikaanse singer-songwriter Carter Sampson, maar met het deze week verschenen Gold laat de muzikante uit Oklahoma City horen dat ze nog steeds behoort tot de besten in het genre
Het deze week verschenen Gold van Carter Sampson is de opvolger van het in 2018 verschenen Lucky, dat net als voorganger Wilder Side uit 2016 de jaarlijstjes van liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek haalde. Gold kan ook alvast worden opgeschreven voor deze lijstjes, want Carter Sampson steekt in haar eerste album in jaren in een uitstekende vorm. Gold is een authentiek klinkend rootsalbum van een geweldige zangeres en songwriter. Luister net wat beter en je hoort dat Carter Sampson haar rootsmuziek op fraaie wijze moderniseert door hier en daar wat elektronica toe te voegen. Het was te lang stil rond Carter Sampson, maar haar terugkeer is een indrukwekkende.



De Amerikaanse singer-songwriter Carter Sampson debuteerde al in 2004, maar trok pas in bredere kring de aandacht met haar vierde album Wilder Side uit 2016. Ik ontdekte het album zelf pas nadat ik het tegenkwam in de top drie van de jaarlijst van de Euro Americana Chart (http://euroamericanachart.eu), maar met terugwerkende kracht schaar ook ik Wilder Side van Carter Sampson onder de allerbeste rootsalbums van 2016. 

Carter Sampson vond in 2017 haar oudere werk opnieuw uit op het uitstekende Queen Of Oklahoma And Other Songs, dat ik wel direct oppikte, maar een jaar later zat ik weer te slapen en ontdekte ik het wederom ijzersterke Lucky pas enkele maanden na de release. Toen ik vorige week een nieuw album van Carter Sampson tegen kwam in de releaselijsten van deze week, ging ik er van uit dat ik wederom het een en ander gemist had, maar Gold is echt de opvolger van het inmiddels bijna vijf jaar oude Lucky. 

Waarom de muzikante uit Oklahoma City, Oklahoma, zo ruim de tijd heeft genomen voor haar nieuwe album weet ik niet, maar dat het album er eindelijk is, is absoluut goed nieuws, nee geweldig nieuws. Carter Sampson maakte haar nieuwe album, net als voorganger Lucky, met producer en multi-instrumentalist Kyle Reid, die het album samen met haar produceerde en die bovendien tekent voor nagenoeg alle instrumenten die op het album zijn te horen. 

Dat zijn er heel wat, want Gold is voorzien van een mooi, rijk en veelzijdig geluid. In dit geluid is een belangrijke rol weggelegd voor de pedal steel die min of meer verplicht is in dit genre, maar ook het andere snarenwerk is van hoge kwaliteit. Kyle Reid weet precies hoe een authentiek Amerikaans rootsgeluid moet klinken, maar hij verrijkt het geluid van Carter Sampson ook op fraaie en bijzondere wijze met subtiele synths, wat in de praktijk prachtig blijkt te klinken. 

Het warme en volle geluid op Gold past prachtig bij de warme en emotievolle stem van Carter Sampson, die zich met Wilder Side zo’n zes jaar geleden onder mijn favoriete zangeressen in het genre schaarde. Gold is in muzikaal en vocaal opzicht een album dat niet onder doet voor zijn twee voorgangers en deze voorgangers wat mij betreft zelfs overtreft, maar ook de songs van de Amerikaanse muzikante zijn weer van een bijzonder hoog niveau. Het zijn stuk voor stuk songs die zich als een warme deken om je heen slaan, maar het zijn ook songs die met veel gevoel en precisie worden vertolkt. 

Gold klinkt deels als een wat traditioneel aandoend rootsalbum, maar het is ook een rootsalbum dat in meerdere genres uit de voeten kan en het is bovendien een album dat, bijvoorbeeld door de subtiele bijdragen van synths, opeens een stuk moderner klinkt dan de meeste andere rootsalbums van het moment. 

Het knappe is dat Carter Sampson en Kyle Reid het geluid op Gold hebben gemoderniseerd, zonder dat dit afbreuk doet aan de rijke tradities van de genres waarin de muzikante uit Oklahoma City zich beweegt. De wijze waarop de pedal steel en synths samen vloeien is zelfs zo mooi dat ik hoop dat ik deze combinatie vaker tegen ga komen. De vorige twee album van Carter Sampson moest ik zo ongeveer uit een jaarlijstje halen, maar dit keer ben ik bij de les en schrijf ik Gold alvast op voor het lijstje van over een maand of acht. Erwin Zijleman

De muziek van Carter Sampson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://cartersampson.bandcamp.com/album/gold.


Gold van Carter Sampson is verkrijgbaar via de Mania webshop: