15 april 2023

Natalie Merchant - Keep Your Courage

Natalie Merchant keert na een stilte van negen jaar dan eindelijk terug met een nieuw album en presteert op het werkelijk wonderschone Keep Your Courage continu op de toppen van haar kunnen
Keep Your Courage, het nieuwe album van Natalie Merchant, heeft maar een paar noten nodig om je te overtuigen. Wanneer de stem van de Amerikaanse muzikante na die paar noten invalt hoor je dat haar stem nog net zo mooi is als in het verleden en misschien zelfs wel mooier. Natalie Merchant zingt op Keep Your Courage vol gevoel en doorleving en omringt haar mooie stem bovendien met prachtige klanken, waarin de bijdragen van strijkers en blazers opvallen. De Amerikaanse muzikante zet een song van de Ierse band Lankum op bijzondere wijze naar haar hand, maar haar eigen songs zijn minstens even mooi. Keep Your Courage is een groots album van een geweldige zangeres en een uitstekende songwriter.


Na een lange stilte verschijnt deze week dan eindelijk een nieuw album van Natalie Merchant. Wanneer ik de remake van haar debuutalbum Tigerlily uit 2015 en het in 2017 verschenen restmateriaal, waaronder de overigens prima albums Butterfly en Rarities, niet meetel, is Keep Your Courage de opvolger van het titelloze album dat bijna negen jaar geleden verscheen. 

Ondanks de jaren die zijn verstreken voelt Keep Your Courage direct vanaf de eerste noten vertrouwd. Natalie Merchant heeft op de soloalbums die ze vanaf 1995 uitbrengt, maar voor een belangrijk deel ook al op de albums die ze maakte als zangeres van de Amerikaanse band 10,000 Maniacs, immers een uit duizenden herkenbaar geluid. 

Het is een geluid dat vooral wordt bepaald door haar bijzondere stem, die er voor zorgt dat ook Keep Your Courage vanaf de eerste noten aanvoelt als een warm bad. Na een paar stemmige pianoakkoorden valt de stem van Natalie Merchant in, wat bij mij goed was voor kippenvel. Natalie Merchant viert later dit jaar haar zestigste verjaardag, maar haar stem is nog net zo mooi als in haar jonge jaren en misschien zelfs nog wel mooier door het dunne laagje gruis en het de wat dikkere laag doorleving op haar stembanden. 

Natalie Merchant krijgt in de eerste twee tracks van haar nieuwe album gezelschap van Abena Koomson-Davis, wiens krachtige en soulvolle stem verrassend fraai kleurt bij de stem van Natalie Merchant. Op de rest van het album staat Natalie Merchant er alleen voor, maar dat gaat haar makkelijk af. De Amerikaanse muzikante is op haar nieuwe album echt uitstekend bij stem en zingt niet alleen prachtig, maar ook vol gevoel. 

In vocaal opzicht doet Keep Your Courage zeker niet onder voor de andere albums van de Amerikaanse muzikante, maar ook in muzikaal opzicht is het smullen. Keep Your Courage is bijzonder warm en smaakvol ingekleurd met vooral organische klanken en een bijzondere rol voor blazers en strijkers. Zeker wat later op de avond klinkt het nieuwe album van Natalie Merchant echt fantastisch en valt op hoe mooi de instrumentatie en de zang in evenwicht zijn, ook als ze allebei flink uitpakken. 

Natalie Merchant is nog altijd een fantastische zangeres, maar ook met haar songwriting skills is niets mis. Keep Your Courage staat vol met mooie en zeer aansprekende songs, die ook dit keer zijn voorzien van bijzondere teksten. Natalie Merchant bezingt ook dit keer vooral de liefde, maar ze schuwt de politieke thema’s zeker niet en heeft haar boodschap ook dit keer verpakt in literaire teksten vol beeldspraak. 

Naast eigen songs bevat Keep Your Courage ook een bijzonder fraaie cover van Hunting The Wren van de Ierse band Lankum. Ook in deze track vallen zowel de zeer mooie en sfeervolle instrumentatie als de geweldige zang van Natalie Merchant op, waardoor de Amerikaanse muzikante haar eigen song maakt van het origineel van Lankum. 

Keep Your Courage laat bijna 55 minuten lang Natalie Merchant in topvorm horen en dat is, zeker na negen jaar stilte, een zeer aangename verrassing. Ik heb het album inmiddels meerdere keren gehoord en schaar Keep Your Courage inmiddels onder de beste albums van Natalie Merchant, die de afgelopen 28 jaar misschien niet overdreven productief is, maar wel altijd hoogstaande albums aflevert, waaronder het echt prachtige Keep Your Courage. Erwin Zijleman

De muziek van Natalie Merchant is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://nataliemerchant.bandcamp.com/album/keep-your-courage.


Keep Your Courage van Natalie Merchant is verkrijgbaar via de Mania webshop: