12 mei 2023

Emily King - Special Occasion

Special Occasion is mijn eerste kennismaking met de muziek van de Amerikaanse muzikante Emily King en wat is het een verslavend lekker en bovendien goed gemaakt album van deze talentvolle zangeres en songwriter
Emily King haalde een paar jaar geleden al eens een Grammy nominatie binnen, maar ik zag het deze week verschenen Special Occasion aan voor een debuutalbum. Dat is het zeker niet en dat hoor je, want wat heeft Emily King een goed album gemaakt. De muzikante uit New York vermengt meerdere genres op haar album en schakelt bovendien makkelijk tussen nostalgische en meer eigentijds klinkende songs. Het zijn uitstekende songs, die zijn voorzien van een zeer aangename maar ook zeer smaakvolle en warme instrumentatie. Emily King is ook nog eens een uitstekende zangeres met een geheel eigen sound. In de VS weten ze het al lang, maar wat is deze Emily King een groot talent.



Tussen de releases van deze week kwam ik Special Occasion van Emily King tegen. Ik was haar naam nog niet eerder tegengekomen en ging er daarom van uit dat het om een debuutalbum ging. Special Occasion is echter al het vierde album van de muzikante uit New York of zelfs het vijfde album wanneer het album met akoestische versies van haar eerdere werk wordt meegerekend. 

Als Special Occasion een debuutalbum was geweest, was het een sensationeel goed debuutalbum geweest, want ik ben best onder de indruk van de nieuwe muziek van Emily King. Ik heb inmiddels ook haar vorige albums beluisterd en ook The Switch uit 2015 en Scenery uit 2019 zijn uitstekende albums, die ik destijds zeker op had moeten pikken op de krenten uit de pop. 

Laat ik me echter beperken tot Special Occasion, dat direct bij eerste beluistering aanvoelde als de spreekwoordelijke warme deken. Emily King maakt muziek met vooral invloeden uit de pop en de R&B, maar haar songs hebben hier en daar ook een jazzy vibe en herinneren bovendien aan een aantal van de betere protegees van Prince uit de jaren 80 en 90. De songs van de Amerikaanse muzikante hebben zich laten beïnvloeden door muziek die veel vaker als inspiratiebron dient, maar de songs van Emily King op Special Occasion beschikken over een bijna beangstigende verleidingskracht. 

Het nieuwe album van de New Yorkse muzikante klinkt direct vanaf de eerste noten onweerstaanbaar lekker. Het is de verdienste van de warme of zelfs wat broeierige klanken op het album, die het zwoele van de R&B combineren met het lome van de jazzy pop. Emily King is in muzikaal opzicht van vele markten thuis. Ze kan flirten met radiovriendelijke R&B pop, maar haar nieuwe album bevat ook een aantal meer introspectieve of wat nostalgisch aandoende songs die je wat vaker moet horen. 

Special Occasion is niet alleen in muzikaal opzicht een bijzonder lekker album, want Emily King is ook een geweldige zangeres. De Amerikaanse muzikante beschikt over een stem vol soul, maar ze beschikt ook over een zeer karakteristiek stemgeluid, dat haar muziek een eigen geluid geeft. Het is een geluid dat zoals gezegd meerdere kanten op kan, want wanneer Lukas Nelson opdraaft voor een duet, schuift Emily King moeiteloos op richting Amerikaanse rootsmuziek. 

Special Occasion is een album dat kwaliteit ademt en het verbaasde me dan ook dat ik haar naam nog niet eerder was tegengekomen. Dat ligt overigens geheel aan mijzelf, want ik weet inmiddels dat Emily King met haar vorige album een Grammy nominatie binnensleepte en voor al haar eerdere albums kon rekenen op zeer positieve recensies. 

Mogelijk heb ik me laten misleiden door het etiket R&B en dat is een etiket dat ook weer op Special Occasion wordt geplakt. Het is een etiket waarmee je de muziek van Emily King flink tekort doet, want de Amerikaanse muzikante kan in meerdere genres uit de voeten en doet dit dan ook op haar nieuwe album. 

Ook de zang op Special Occasion vind ik beter dan op het gemiddelde R&B album, bijvoorbeeld omdat Emily King beschikt over een bijzondere stem, fraai doseert en het rappen gelukkig achterwege laat. De Amerikaanse muzikante heeft bovendien, samen met haar muzikale partner Jeremy Most, een serie uitstekende songs geschreven. Het levert een prachtig album op. Erwin Zijleman

De muziek van Emily King is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://emilyking.bandcamp.com/album/special-occasion.


Special Occasion van Emily King is verkrijgbaar via de Mania webshop: