19 mei 2023

Chloe Gallardo - Defamator

Chloe Gallardo uit Los Angeles vist met haar debuutalbum vol donkere en soms gruizige indiepop in een werkelijk overvolle vijver, maar Defamator blijkt al snel een mooi en interessant album
Het lijken op het eerste gehoor bekende ingrediƫnten die de Amerikaanse muzikante Chloe Gallardo verwerkt op haar debuutalbum Defamator, maar de songs van de singer-songwriter uit Los Angeles groeien in een razend tempo. Het zijn donker getinte songs met fluisterzachte vocalen, wat een beproefd recept is, maar de songs op Defamator kunnen snel schakelen tussen bijna lieflijk en flink gruizig. De songs zijn stuk voor stuk prachtig ingekleurd, maar zijn ook voorzien van flink wat dynamiek en eigenzinnigheid. Het is een album dat in het enorme aanbod van het moment makkelijk aan de kant wordt geschoven, maar hiermee doe je Chloe Gallardo en jezelf echt flink te kort.



Bij mijn eerste beluistering van Defamator van Chloe Gallardo vond ik het debuutalbum van de muzikante uit Los Angeles, California, vooral meer van hetzelfde. Ik heb een ongelooflijk zwak voor vrouwelijke singer-songwriters en ga vrijwel altijd voor de bijl wanneer ik word getrakteerd op wat donkere en melancholische indiepop en indierock, met bij voorkeur fluisterzachte zang. Chloe Gallardo biedt het allemaal op haar debuutalbum, maar moet met dit debuutalbum ook concurreren met stapels andere albums, want wat zijn er op het moment veel jonge vrouwelijke singer-songwriters met een voorkeur voor indie, een niet altijd even zonnige kijk op het leven en een dromerige stem die genadeloos verleidt. 

Ik had er ongelooflijk veel spijt van gekregen als ik het debuutalbum van Chloe Gallardo had laten liggen, want nu ik het album flink wat keren heb beluisterd, vind ik Defamator zeker niet meer van hetzelfde. De popliedjes van de muzikante uit Los Angeles zitten immers vol verrassingen en bovendien zijn het popliedjes die in alle opzichten kwaliteit ademen. En ze worden bij iedere keer horen beter en interessanter.

Chloe Gallardo heeft haar songs bijzonder mooi ingekleurd met een wat donker geluid, maar het is ook een geluid waarin altijd wel een verrassend element opduikt. Het is de ene keer een voorzichtig ontsporende gitaar of een gitaarmuurtje, de andere keer bijzonder klinkende elektronica en zo is er in iedere track wel iets dat de aandacht trekt. Het is ook nog eens een wonderschoon geluid, want Chloe Gallardo heeft een voorkeur voor zich langzaam voortslepende songs met een lome en dromerige sfeer en betoverend mooie klanken. 

Zeker wanneer de zon onder is, vult Defamator de ruimte met fraaie en ruimtelijke klanken. Het zijn klanken waarin de aangename stem van Chloe Gallardo zich zeer thuis voelt. De Amerikaanse muzikante zingt, net als zoveel van haar collega’s, dromerig en fluisterzacht, maar zo mooi als op dit album hoor ik het lang niet altijd. Het is een stem die aan kracht wint door de emotie die hier en daar hoorbaar en voelbaar is.

Defamator doet meer dan eens denken aan de albums van Phoebe Bridgers, de ongekroonde koningin van het genre. Dat is een vergelijking die als een molensteen om de nek hangt van flink wat jonge vrouwelijke singer-songwriters, maar Chloe Gallardo heeft voldoende eigenzinnige ingrediĆ«nten aan haar muziek toegevoegd om te ontsnappen aan een te sterke vergelijking met de muziek van Phoebe Bridgers. 

Chloe Gallardo beschrijft haar muziek zelf als ‘dark shoegaze bedroom indie pop’. Invloeden uit de shoegaze hoor ik maar een enkele keer heel duidelijk, maar donker en intiem is de muziek van de muzikante uit Los Angeles absoluut. De donkere tinten beperken zich overigens niet tot de muziek, want ook de teksten bekijken het leven zeker niet door een roze bril. Meerdere songs op het album gaan over verlies en bedrog in de liefde, wat van Defamator een echt breakup album maakt. 

Chloe Gallardo kleurt zeker aan het begin van het album redelijk netjes binnen de lijntjes van de donkere indiepop, maar wanneer ze haar songs voorziet van meer dynamiek en scherpe randjes, wordt Defamator nog veel interessanter en hoor ik songs die de jonge Amerikaanse muzikanten moeten scharen onder de beloften in het genre. Het is een genre waarin het momenteel echt overvol is, maar het debuutalbum van Chloe Gallardo is echt te mooi om onder te sneeuwen. Erwin Zijleman

De muziek van Chloe Gallardo is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://chloegallardo.bandcamp.com/album/defamator.