05 mei 2023

Joseph - The Sun

De Amerikaanse zussen Allison, Meegan en Natalie Closner maken ook op het vierde album van Joseph indruk met hun prachtig bij elkaar kleurende stemmen, maar ook de songs op The Sun zijn uitstekend
Joseph trok een kleine vier jaar geleden mijn aandacht met een prachtige versie van Come On Up To The House van Tom Waits, waarna ik ook hun derde album Good Luck, Kid oppikte. Dat album wordt deze week gevolgd door The Sun, waarvoor onder andere sterproducer Tucker Martine werd gerekruteerd. The Sun bevalt me in muzikaal opzicht net wat beter dan het vorige album van Joseph, maar ook dit keer vermengen de Amerikaanse zussen invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek en de pop. Joseph staat garant voor prima songs, maar vooral voor heel veel vocaal vuurwerk, dat in de smaak moet vallen bij liefhebbers van zingende zussen als First Aid Kit.



Good Luck, Kid was aan het eind van 2019 mijn eerste kennismaking met de muziek van het Amerikaanse trio Joseph. Het is een kennismaking die ik dankte aan de bijdrage van Joseph aan het fraaie Tom Waits tribute album Come On Up To The House, waarop het Amerikaanse drietal in vocaal opzicht schitterde. Dat deden de zussen Allison, Meegan en Natalie Closner ook op hun derde album Good Luck, Kid, dat deze week een opvolger krijgt met The Sun. 

Good Luck, Kid was een album dat in de smaak had moeten vallen bij liefhebbers van bijvoorbeeld de Zweedse zussen Johanna en Klara Söderberg, die als First Aid Kit stevig aan de weg timmeren in Europa, maar de muziek van Joseph deed helaas weinig. Het is maar de vraag of dit gaat veranderen met het deze week verschenen The Sun, want ook het vierde album van de zussen uit Portland, Oregon (of eigenlijk Joseph, Oregon), krijgt hier vooralsnog weinig aandacht. 

Dat is jammer, want ook op The Sun laten Allison, Meegan en Natalie Closner weer horen dat ze beschikken over gouden keeltjes. Net als de genoemde zussen Söderberg beschikken de zussen Closner over prachtig bij elkaar kleurende stemmen, zoals eigenlijk alleen de stemmen van zussen dit kunnen. Natuurlijk tekenen de drie voor prachtige harmonieën, maar ook als een van de drie het voortouw neemt, is de zang op The Sun om van te watertanden. Ook The Sun doet weer meer dan eens denken aan de muziek van First Aid Kit. Enerzijds vanwege de zang, maar anderzijds door de liefde voor zowel Amerikaanse rootsmuziek als pop. Ook de vergelijking met Wilson Phillips is er overigens een die hout snijdt. 

Vergeleken met het vorige album van Joseph klinkt The Sun wat evenwichtiger en wordt het vocale vuurwerk wat beter gedoseerd. Het is de verdienste van de twee producers die het drietal wist te strikken, want Christian “Leggy” Langdon (Amos Lee, BANKS) en met name Tucker Martine (My Morning Jacket, Laura Veirs, First Aid Kit) staan garant voor vakwerk. The Sun is voorzien van een warm en smaakvol geluid, dat zowel lekker vol als ingetogen kan klinken, maar dat altijd voldoende ruimte open laat voor de stemmen van Allison, Meegan en Natalie Closner, die zwoel kunnen verleiden, maar die ook met orkaankracht door de speakers kunnen komen. 

Liefhebbers van de wat traditionelere Amerikaanse rootsmuziek zullen het nieuwe album van Joseph wat teveel pop vinden, maar liefhebbers van popmuziek met een vleugje roots en heel veel vocaal vuurwerk, vinden veel van hun gading op The Sun. Zelf hou ik wel van de mooi klinkende en toch nergens te gepolijst klinkende popsongs van Joseph en met hun prachtige stemmen, die elkaar geweldig weten te versterken, overtuigen Allison, Meegan en Natalie Closner me tien songs lang. 

The Sun is bovendien een album dat ik steeds beter vind worden. Zeker bij eerste beluistering kan de zang van de Amerikaanse zussen wel wat overweldigend klinken, maar na enige gewenning hoor je alleen de schoonheid en de kracht in de zang op het album. The Sun laat bovendien flinke groei horen vergeleken met voorganger Good Luck, Kid, wat doet uitzien naar meer werk van deze talentvolle Amerikaanse zussen. Erwin Zijleman

De muziek van Joseph is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse trio: https://thebandjoseph.bandcamp.com/album/the-sun.


The Sun van Joseph is verkrijgbaar via de Mania webshop: