07 mei 2023

Damien Jurado - Ghost Of David (2000)

Met Ghost Of David trok Damien Jurado in 2000 voor het eerst de aandacht in Europa en het blijft een mooi en bijzonder album, dat niet onder doet voor de vele uitstekende albums die zouden volgen
Mijn eerste kennismaking met de muziek van de Amerikaanse muzikant Damien Jurado is dit jaar alweer 23 jaar oud. Ghost Of David werd geprezen door de Britse muziekpers en stelde me zeker niet teleur. Direct vanaf de eerste noten is duidelijk dat Damien Jurado geen dertien in een dozijn folky is. Zijn songs zijn sober ingekleurd, maar het zijn ook songs met een aan lo-fi rakend geluid. Ook de stem van Damien Jurado is anders dan die van zijn meeste soortgenoten en dat geldt ook voor zijn songs, zeker als hij op de tweede helft van het album het experiment opzoekt. Ghost Of David was de start van een bijzonder oeuvre, maar het is wat mij betreft nog steeds een van de meest aansprekende albums van de Amerikaanse muzikant.



De Amerikaanse muzikant Damien Jurado heeft inmiddels een kleine twintig albums op zijn naam staan, waarvan met name de albums die hij maakte met de veel te jong overleden producer Richard Swift werden onthaald met superlatieven en opdoken in veel jaarlijstjes. Als ik moet kiezen uit de stapel albums van de muzikant uit Seattle, Washington, kies ik echter voor het album waarmee ik kennis maakte met de muziek van de Amerikaanse muzikant. 

In 2000 zag ik de naam van Damien Jurado voor het eerst opduiken in een van de Britse muziektijdschriften, vermoedelijk Uncut, en ging ik op zoek naar het album Ghost Of David, wat in een tijdperk waarin muziek alleen fysiek beschikbaar was best een uitdaging was, zeker omdat de muziek van Damien Jurado in Nederland nog geen aandacht had gekregen. 

Ghost Of David is het vierde album van Damien Jurado en de echte opvolger van het in 1999 verschenen Rehearsals For Departure. Tussendoor verscheen het met gesproken woord gevulde Postcards And Audio Letters, maar dat is wat mij betreft een smet op het oeuvre van de Amerikaanse muzikant. Rehearsals For Departure is objectief beschouwd waarschijnlijk het beste album van Damien Jurado, maar ik ben toch het meest gehecht aan Ghost Of David. 

Ghost Of David is een album met twee gezichten. Zeker het eerste deel van het album klinkt behoorlijk sober en heeft genoeg aan gitaar, zang en hier en daar wat elementaire percussie en piano. Ghost Of David is hoorbaar met eenvoudige middelen opgenomen, waardoor de songs van Damien Jurado op Ghost Of David een lo-fi karakter hebben. Het zijn ook wat donkere en melancholische songs, maar de songs van de Amerikaanse muzikant zijn ook van een bijzondere schoonheid en intimiteit. 

Zeker op de eerste helft van het album maakt de muzikant uit Seattle indruk met lekker in het gehoor liggende maar ook interessante folksongs. Het zijn sobere of zelfs Spartaans klinkende songs, maar toch mis ik niets in de songs, die de aanprijzing ‘less is more’ absoluut verdienen. Zeker op de eerste helft van het album maakt Damien Jurado indruk als songwriter en als zanger. De stem van de Amerikaanse muzikant is bijzonder, maar ik vind de zang, zeker in de wat toegankelijkere songs ook erg mooi. 

Na het grotendeels door Rose Thomas gezongen Parking Lot verschiet Ghost Of David wat van kleur. De songs zijn in een aantal gevallen wat voller ingekleurd en hier en daar verrijkt met samples en het zijn bovendien songs die een stuk experimenteler zijn dan die op de eerste helft van het album, al keert Damien Jurado uiteindelijk weer terug naar het geluid van de eerste helft van het album. 

Ik beperkte me in de jaren na de release vaak tot de eerste helft van Ghost Of David, maar ik heb de experimentelere songs op de tweede helft van het album zeker leren waarderen. Het zijn songs die laten horen dat Damien Jurado meer is dan de zoveelste folky singer-songwriter, iets dat hij nog vele malen zou bewijzen op de albums die volgden op Ghost Of David. 

Ik luister de jaren wat minder naar de muziek van Damien Jurado, mede omdat zijn laatste albums helaas niet meer te beluisteren zijn via Spotify. Ook Ghost Of David had ik al een tijd niet meer gehoord, maar het album voelde direct weer als een warm bad en misschien zelfs nog wel aangenamer dan in 2000. Erwin Zijleman

De muziek van Damien Jurado is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://damienjurado.bandcamp.com/album/ghost-of-david.


Ghost Of David van Damien Jurado is verkrijgbaar via de Mania webshop: