22 mei 2023

LISASINSON - Un Año De Cambios

De Spaanse band LISASINSON leverde iets meer dan twee jaar geleden een onweerstaanbaar lekker album vol punky popsongs af en herhaalt dit kunstje op Un Año De Cambios, dat zelfs nog wat beter is
Opeens waren ze er een paar jaar geleden, de vrouwenbands uit Spanje die albums afleverden die je met geen mogelijkheid kon weerstaan. LISASINSON uit Valencia maakte een van de leukste albums van het stel en doet dit nu nog eens met Un Año De Cambios, dat wat verzorgder klinkt dan zijn voorganger, maar ook een heleboel ruwe energie uit de speakers laat komen. Ook op het nieuwe album van LISASINSON domineren ruwe gitaarloopjes en energieke koortjes, maar ondanks het feit band is gereduceerd tot een duo zijn ook nog flink wat synths en stuwende postpunk bassen toegevoegd aan het geluid op het nieuwe album, dat goed is voor minstens een zomer lang zonnestralen.Ik werd in het voorjaar van 2021 heel erg gelukkig van Perdona Mamá, het debuutalbum van het Spaanse viertal LISASINSON. De band uit Valencia strooide op haar debuutalbum bijna een half uur lang driftig met onweerstaanbaar lekkere popsongs. Het waren popsongs met een vleugje punk en heel veel energie, maar LISASINSON tekende ook voor heerlijk melodieuze gitaarloopjes en bijzonder lekkere koortjes. Perdona Mamá was een album zonder poespas, maar wat kwamen de songs van Mar, María, Miriam en Paula lekker binnen en wat bleven ze aangenaam hangen, wat deels de verdienste was van de veelzijdigheid van het album. 

LISASINSON sloot met haar debuutalbum aan bij de al even lekkere pop- en rocksongs van landgenoten als Hinds, Mourn en Melenas en slaagden er in om Spanje als muziekland op de kaart te zetten met muziek die je hiervoor niet snel met het land associeerde. Spanje heeft sindsdien te maken met extreme droogte en ook de productie van alle leuke vrouwenbands uit het land leek sinds 2021 helaas wat opgedroogd, maar LISASINSON keert deze week gelukkig terug met haar tweede album, dat overigens wordt gepresenteerd als een debuutalbum na het minialbum Perdona Mamá. 

Op Un Año De Cambios is LISASINSON gereduceerd tot een duo, want van het oorspronkelijke viertal zijn alleen Miriam en Paula overgebleven. Un Año De Cambios ligt gelukkig wel voor een belangrijk deel in het verlengde van het eerste wapenfeit van LISASINSON. Dat hoor je in het intro dat voorzichtig opent en vervolgens los gaat met flinke gitaarmuren, maar het album begint pas echt nadat de schoolbel heeft geklonken en LISASINSON er met moordend tempo een punky popsong doorheen jaagt. Het is nog altijd rechttoe rechtaan, maar met name de zang en de koortjes geven alle ruwe energie een bijzondere richting. 

LISASINSON slaagt er bovendien onmiddellijk in om onweerstaanbaar lekkere popsongs uit de speakers te laten komen en omdat ze nog wat voller zijn ingekleurd, klinkt het allemaal nog wat aangenamer dan op het vorige album van de Spaanse band. Bas en drums stuwen de songs van LISASINSON met flinke kracht vooruit, waarna er alle ruimte is voor een behoorlijk volle mix van gitaren en keyboards. Ik werd direct vrolijk van het nieuwe album van de band uit Valencia, maar ook Un Año De Cambios is een album dat alleen maar leuker en onweerstaanbaarder wordt. 

 Ik was bijzonder gecharmeerd van de ruwe energie van het vorige album van LISASINSON, maar het net wat verzorgdere geluid van de Spaanse band bevalt me ook uitstekend. Het Spaanse duo laat op Un Año De Cambios wat meer invloeden uit de pop toe in haar songs, maar is de punky energie van zijn voorganger niet vergeten. Vergeleken met het vorige album valt verder vooral het geweldige baswerk op, dat herinneringen oproept aan de vroege postpunk, maar dan ontdaan van alle doom. 

In een half uur komen twaalf songs voorbij en ze zijn allemaal even lekker. Ik werd ruim twee jaar geleden bijzonder vrolijk van het eerste wapenfeit van LISASINSON, maar ik word nog veel vrolijker van Un Año De Cambios, dat echt in alle opzichten beter is en dat laat horen dat er nog altijd geweldige popmuziek uit Spanje komt. Erwin Zijleman

De muziek van LISASINSON is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Spaanse band: https://lisasinson.bandcamp.com/album/un-a-o-de-cambios.


Un Año De Cambios van LISASINSON is verkrijgbaar via de Mania webshop: