08 mei 2023

Nanna - How To Start A Garden

De IJslandse band Of Monsters Of Men klonk wat ongeïnspireerd en zouteloos op haar laatste album, maar het solodebuut van zangeres Nanna blinkt en sprankelt, mede dankzij twee topproducers, elf songs lang
De naam Nanna deed bij mij niet direct een belletje rinkelen, maar als Nanna Bryndís Hilmarsdóttir speelde ze een belangrijke rol op de albums van de IJslandse band Of Monsters And Men. Met haar solodebuut als Nanna is ze haar band direct ver voorbij, want How To Start A Garden is een uitstekend album. Dat is deels de verdienste van de gewilde producers Aaron Dessner en Josh Kaufman, die het debuut van Nanna hebben voorzien van een aantrekkelijk geluid. Het is een geluid dat vaak raakt aan dat van de twee indiefolk albums van Taylor Swift, maar Nanna heeft ook de sfeer van de lange en koude IJslandse winter verwerkt op dit uitstekende album.



Nanna Bryndís Hilmarsdóttir is bekend als de zangeres van de IJslandse band Of Monsters And Men, maar beproeft nu solo haar geluk als Nanna. Ik vond het debuutalbum van Of Monsters And Men uit 2012 best een leuk en fris album, maar langzaam maar zeker werd de muziek van de IJslandse band minder interessant. Het laatste album Of Monsters And Men stond vol met behoorlijk fantasieloze en zouteloze pop, waardoor ik niet direct vertrouwen had in de soloverrichtingen van Nanna. 

Haar platenmaatschappij had er kennelijk veel meer vertrouwen in, want Nanna Bryndís Hilmarsdóttir kon bij het opnemen van haar eerste soloalbum beschikken over de diensten van twee van de meest gewilde producers van het moment, Aaron Dessner (Taylor Swift, Gracie Abrams, The National) en Josh Kaufman (The Hold Steady, Bonny Light Horseman, The War On Drugs, Taylor Swift). De inzet van deze twee topkrachten heeft Nanna een flinke zet in de rug gegeven, want How To Start A Garden klinkt in productioneel opzicht echt fantastisch. 

Zeker in de door Aaron Dessner geproduceerde tracks kan ik de vergelijking met de indiefolk die Taylor Swift met hem maakte op Folklore en Evermore nauwelijks onderdrukken, maar Nanna blijft ook een IJslandse muzikante, wat haar muziek voorziet van de bijzondere sfeer die albums uit het hoge Noorden zo vaak kenmerkt en die de strenge IJslandse winter over je uit stort. 

How To Start A Garden heeft niet veel tijd nodig om te concluderen dat Nanna een verstandig besluit heeft genomen toen ze er voor koos om Of Monsters Of Men (tijdelijk?) achter zich te laten. De muziek op haar eerste soloalbum klinkt een stuk urgenter en interessanter dan die van de IJslandse band en wordt eigenlijk alleen maar beter. 

Dankzij de inzet van twee topproducers klinkt How To Start A Garden fantastisch. Het album is voorzien van een lekker vol maar ook zeer smaakvol geluid waarin organische klanken worden gecombineerd met atmosferische synths. Nanna kan op haar solodebuut uit de voeten met indiefolk, maar ze is ook niet vies van folkpop en maakt bovendien uitstapjes richting Amerikaanse rootsmuziek en pure pop. Het klinkt allemaal bijzonder aangenaam, maar er valt ook veel moois te ontdekken in de sfeervolle klanken op het album, die Nanna als popprinses en als ijsprinses laten schitteren. 

De IJslandse muzikante liet bij Of Monsters And Men al horen dat ze beschikt over een mooie stem, maar de vooral zachte en vaak wat zwoel en dromerig aandoende vocalen op How To Start A Garden klinken nog een stuk mooier. Nanna heeft natuurlijk de pech dat ze moet concurreren met een aantal grote sterren in het genre, onder wie Taylor Swift en Lana Del Rey en misschien ook nog wel Phoebe Bridgers, maar op haar eerste soloalbum slaagt ze er wat mij betreft in om een onderscheidend geluid te laten horen. 

Het is een geluid dat weidser, beeldender, onderkoelder en mysterieuzer is dan de meeste andere albums in het genre, maar Nanna houdt haar beide benen op de grond en kiest steeds voor toegankelijke popsongs met hier en daar een bijzondere twist. Ik heb zelf een duidelijke voorkeur voor de grotendeels akoestische ballads op het album, die aan de ene kant herinneren aan de twee indiefolk albums van Taylor Swift, maar die aan de andere kant laten horen dat we in het genre serieus rekening moeten gaan houden met de IJslandse muzikante Nanna Bryndís Hilmarsdóttir, oftewel Nanna. Erwin Zijleman


How To Start A Garden van Nanna is verkrijgbaar via de Mania webshop: