21 mei 2023

Sarabeth Tucek (SBT) - Joan Of All

Sarabeth Tucek (SBT) keert na een lange stilte terug met een nieuw album vol uitstekende songs en de diepgang, emotie en intensiteit die nog wel eens ontbreekt in het enorme aanbod van het moment
Joan Of All is mijn eerste kennismaking met de muziek van de Amerikaanse muzikante Sarabeth Tucek, ook bekend onder de naam SBT. Het is een album dat is verschenen na een stilte van ruim twaalf jaar, maar in die twaalf jaar heeft Sarabeth Tucek een aantal uitstekende songs geschreven. Het zijn songs die variëren van ingetogen en bezwerende folksongs tot meer uptempo indierock songs en van meer introspectieve tot meer extraverte songs. De muziek van de Amerikaanse muzikante zit vol echo’s uit het verleden en doet vaak wat psychedelisch en donker aan, maar ondertussen is Joan Of All een album dat alleen maar beter wordt en Sarabeth Tucek alsnog op de kaart zet als een zeer getalenteerd singer-songwriter.


Ik moet eerlijk toegeven dat ik de naam Sarabeth Tucek tot deze week nog niet was tegengekomen. Dat is ook niet zo gek, want de afgelopen twaalf jaar was het stil rond de Amerikaanse muzikante. Voor deze periode van stilte bracht ze twee albums uit, een titelloos debuutalbum in 2007 en het album Get Well Soon in 2011. Het zijn twee albums die ik destijds best op had kunnen pikken, want beide albums sluiten goed aan op mijn smaak. Het zijn albums met vooral folky songs met zowel een donker als een psychedelisch randje en het zijn albums die af en toe associaties oproepen met de muziek van Mazzy Star, wat voor mij altijd een aanbeveling is. 

Ik heb in het verleden misschien niet goed opgelet, maar bij beluistering van het nieuwe album van Sarabeth Tucek wist ik direct zeker dat ik dit album wilde bespreken op de krenten uit de pop. Ook op het deze week verschenen Joan Of All heeft Sarabeth Tucek in een aantal songs een voorliefde voor folky songs met een psychedelische inslag, maar het album bevat ook wat ruwere en meer uptempo songs die wat zijn opgeschoven richting indierock. 

In vroeg verschenen recensies van Joan Of All wordt melding gemaakt van het feit dat Sarabeth Tucek op haar nieuwe album het alter ego SBT gebruikt, maar op de streaming media diensten is haar muziek nog altijd onder haar eigen naam te vinden. Joan Of All verschijnt zoals gezegd na een lange stilte, maar helemaal stilgezeten heeft de Amerikaanse muzikante niet, want het nieuwe album bevat maar liefst vijftien songs en ruim 70 minuten muziek. 

In de openingstrack zet Sarabeth Tucek direct de toon met een ingetogen klanken die je mee terugnemen naar de folkmuziek zoals deze aan het eind van de jaren 60 in de Verenigde Staten werd gemaakt. De eerste noten bezweren met mooie klanken, maar het is de stem van Sarabeth Tucek die de meeste indruk maakt. De Amerikaanse muzikante zingt met nog wat meer gevoel en doorleving dan op haar eerste twee albums en weet zich meteen te onderscheiden van alle jonge folkies, die op het moment als paddenstoelen uit de grond schieten. 

De muziek van Sarabeth Tucek is nog altijd voorzien van een snufje psychedelica en is nog altijd donker getint, maar is ook veelzijdiger geworden. Na de ingetogen opening schuift de openingstrack van Joan Of All in het tweede deel op richting indierock en roep Sarabeth Tucek met gesproken teksten associaties op met Patti Smith in haar jonge jaren en misschien nog wel meer met de muziek van Lou Reed. 

Joan Of All herinnert veel vaker aan muziek uit een heel ver verleden, maar door alle dynamiek en het verwerken van uiteenlopende invloeden, blijft het derde album van Sarabeth Tucek nooit lang op één plek hangen. Het album weet je daarom track na track te verrassen met intense en emotievolle songs. 

Joan Of All laat zich lastig vergelijken met andere recent verschenen albums en het is een album dat je bij voorkeur meerdere keren moet beluisteren voor je een oordeel velt. Zeker de wat meer uptempo songs met flink wat invloeden uit de 90s indierock dringen zich makkelijk op, maar met name de wat meer ingetogen en zich langzaam voortslepende songs maken uiteindelijk de meeste indruk. Joan Of All is mijn eerste kennismaking met de muziek van Sarabeth Tucek en ik ben echt onder de indruk. Erwin Zijleman


Joan Of All van Sarabeth Tucek (SBT) is verkrijgbaar via de Mania webshop:
2LP, 36,99 euro
CD, 16,99 euro