11 mei 2023

Cloth - Secret Measure

De Schotse band Cloth laat zich op haar tweede album Secret Measure flink beïnvloeden door de dreampop uit de jaren 90, maar geeft ook een eigenzinnige, minimalistische en zeer aangename draai aan deze invloeden
Ik was eigenlijk direct gecharmeerd van het tweede album van Cloth uit Glasgow. De band rond broer en zus Paul en Rachael Swinton verrast met bijzonder klinkende gitaarlijnen, een ruimtelijk en soms bijna minimalistisch geluid en zeer aangename fluisterzang. De Schotse band heeft zich absoluut laten beïnvloeden door met name de dreampop uit het verleden, maar Secret Measure is ook voorzien van een fris en eigentijds geluid. In muzikaal opzicht zit het mooi in elkaar en ook de zang overtuigt makkelijk, maar Cloth komt ook nog eens op de proppen met songs die bij herhaalde beluistering alleen maar mooier en interessanter worden en verdient echt alle aandacht met dit album.



Secret Measure is het tweede album van de Schotse band Cloth en de opvolger van het in 2019 uitgebrachte titelloze debuutalbum van de band uit Glasgow. Ik denk niet dat ik het debuutalbum van Cloth in 2019 heb beluisterd, maar als ik dat wel heb gedaan vond ik de muziek van de band waarschijnlijk wat te weinig onderscheidend. Cloth verwerkte op haar debuutalbum flink wat invloeden uit de dreampop en dat is een genre waaruit de afgelopen jaren wat te overvloedig is geciteerd, maar dat is mijn mening. 
Ook op haar nieuwe album is Cloth overigens niet vies van invloeden uit de dreampop, maar ik vind Secret Measure een mooi en spannend album, dat de vergelijking met de meeste andere recent verschenen albums in het genre makkelijk aan kan. 

Cloth bestaat uit broer en zus Paul en Rachael Swinton, die op Secret Measure gezelschap hebben gekregen van producer Ali Chant, die de afgelopen jaren albums produceerde van onder andere Katy J Pearson, Squirrel Flower, Yard Act en Sorry. In het geluid van Cloth domineren de gitaren, al moet er direct bij gezegd worden dat het gitaarwerk op Secret Measure redelijk subtiel is. 

De Schotse band maakt veelvuldig gebruik van repeterende gitaarloopjes, die mede dankzij de eenvoud een bijna hypnotiserend karakter hebben. Om deze repeterende gitaarloopjes draaien allerlei andere gitaarakkoorden, die variëren van melodieus tot voorzichtig gruizig. Het fraaie en open geluid van de Schotse band wordt aangevuld door een degelijk maar hier en daar ook avontuurlijk spelende ritmesectie, waarna atmosferische keyboards en af en toe een trompet een deel van de overgebleven ruimte vullen. 

Cloth vult echter niet alle ruimte op, wat een bijzonder mooi en wat mij betreft origineel geluid oplevert. Het is een geluid dat rust uitstraalt en het rustgevende karakter van de muziek van de band uit Glasgow wordt verder versterkt door de aangename en heerlijk loom en dromerig klinkende stem van Rachael Swinton. Het is een stem die gemaakt is voor de dreampop die zijn sporen heeft nagelaten op Secret Measure, maar het tweede album van Cloth klinkt geen moment als een dertien in een dozijn dreampop album en dit is mede de verdienste van de fraaie vocalen op het album. 

Cloth kent zijn klassiekers uit de dreampop, maar de muziek van de Schotse band is ook niet heel ver verwijderd van de bedwelmende en ook vaak wat minimalistische muziek van The Xx. De Britse krant The Guardian, de Britse krant met de beste muziekjournalisten, omschrijft de muziek van Cloth als ‘gently addictive guitar pop’ en dat is een mooie en zeer treffende omschrijving. 

De subtiele gitaarakkoorden van Paul Swinton en de fluisterzachte zang van zus Rachael strelen nadrukkelijk het oor en de songs van de Schotse band hebben al snel iets verslavends, waarbij het soms bijna minimalistische karakter van de muziek van Cloth absoluut een rol speelt. Wanneer een trompet wordt ingezet heb ik associaties met de muziek van Rozi Plain, maar ook wanneer Cloth wat nadrukkelijker citeert uit de archieven van de dreampop, klinkt Secret Measure een stuk eigentijdser dan de meeste andere albums in het genre. Ik was vrijwel direct gecharmeerd van dit album, maar dit is er ook een die bij iedere keer horen beter en interessanter is. Erwin Zijleman

De muziek van Cloth is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Schotse band: https://cloth-music.bandcamp.com/album/secret-measure.


Secret Measure van Cloth is verkrijgbaar via de Mania webshop: