06 mei 2023

Eilen Jewell - Get Behind The Wheel

Eilen Jewell werd ver teruggeworpen door het einde van haar huwelijk en de coronapandemie, maar met het deze week verschenen Get Behind The Wheel laat ze weer horen dat ze binnen de rootsmuziek met de besten mee kan
Na bijna vier jaar stilte keert de Amerikaanse muzikante Eilen Jewell deze week terug met Get Behind The Wheel. Het is een album dat direct vertrouwd klinkt door een hecht spelende band, de prachtige bijdragen van snarenwonder Jerry Miller en de zo herkenbare stem van de Amerikaanse muzikante. Als bonus krijgen we dit keer de bijdragen van een andere topgitarist, Will Kimbrough, en bovendien heeft Eilen Jewell een aantal persoonlijke songs geschreven over de tegenslagen van de afgelopen jaren. Het zijn songs die authentiek klinken en met name invloeden uit de folk, country en blues verwerken. Get Behind The Wheel is een typisch Eilen Jewell album en wederom een hele goede.Sinds het in 2007 verschenen Letters From Sinners & Strangers ben ik een groot fan van Eilen Jewell. De Amerikaanse muzikante staat sinds dit album immers garant voor wat traditioneel aandoende maar ook lekker stevige Amerikaanse rootsmuziek van hoog niveau. Ik schaar Eilen Jewell daarom al ruim vijftien jaar onder de smaakmakers binnen de Amerikaanse rootsmuziek, maar helaas hebben niet alle liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek dit gedaan. 

Het ging Eilen Jewell de afgelopen jaren echter voor de wind met twee uitstekende albums, Down Hearted Blues uit 2017 en Gypsy uit 2019, die wat meer aandacht kregen dan haar vorige albums en terecht konden rekenen op zeer positieve recensies. De coronapandemie gooide vervolgens helaas roet in het eten. Het muzikale leven van Eilen Jewell kwam tot stilstand, waarna ook haar huwelijk nog eens op de klippen liep. Na de coronapandemie voelde het alsof ze weer bij nul moest beginnen, maar het deze week verschenen Get Behind The Wheel laat horen dat de muzikante uit Boise, Idaho, haar muzikale leven weer op de rails heeft. 

Get Behind The Wheel voelt vanwege de karakteristieke stem van Eilen Jewell en het fantastische gitaarspel de fantastische Jerry Miller, die gelukkig ook weer van de partij is, direct vertrouwd en heeft het hoge niveau van haar vorige albums vast weten te houden. Jerry Miller, die al heel wat jaren meedraait, steelt op Get Behind The Wheel de show met fantastisch gitaarwerk, maar ook de andere muzikanten op het album weten hoe kwalitatief hoogstaande Amerikaanse rootsmuziek moet klinken. 

Eilen Jewell’s voormalige echtgenoot Jason Beek tekent ook dit keer voor geweldig drumwerk, terwijl Steve Fulton en Fats Kaplin tekenen voor fraaie bijdragen van respectievelijk de Wurlitzer en de peda steel. Naast de stuwende baspartijen van Matt Murphy duikt naast Jerry Miller nog een snarenwonder op, want op Get Behind The Wheel is een belangrijke rol weggelegd voor stergitarist Will Kimbrough, die niet alleen garant staat voor uitstekend snarenwerk, maar het album bovendien samen met Eilen Jewell produceerde. 

Get Behind The Wheel bevat de inmiddels vertrouwde mix van folk, country, blues en rock ’n roll en klinkt weer prachtig authentiek. De instrumentatie is deels subtiel, maar de gitaren mogen ook een stuk steviger klinken, bijvoorbeeld als Jerry Miller zijn kunsten mag vertonen. Eilen Jewell schreef een aantal indringende songs over de zware jaren die achter haar liggen, maar ze vertolkt ook op prachtige wijze Could You Would You van Van Morrison en Jackie DeShannon’s Breakaway. 

Het gitaarwerk op het album is, zoals inmiddels meerdere malen gezegd, om je vingers bij af te likken, maar ook dit keer is het de zang van Eilen Jewell die de meeste aandacht opeist. De Amerikaanse muzikante beschikt over een van de meest karakteristieke en wat mij betreft ook een van de mooiste stemmen binnen de Amerikaanse rootsmuziek en door alle ellende van de afgelopen jaren is de zang van Eilen Jewell op Get Behind The Wheel nog wat emotioneler en doorleefder. Ondanks alle persoonlijke misère kan Eilen Jewell vol vertrouwen naar haar muzikale toekomst kijken, want ook op haar nieuwe album laat ze weer horen dat ze behoort tot het beste dat de Amerikaanse rootsmuziek momenteel te bieden heeft. Erwin Zijleman

De muziek van Eilen Jewell is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://eilenjewell.bandcamp.com/album/get-behind-the-wheel.


Get Behind The Wheel van Eilen Jewell is verkrijgbaar via de Mania webshop: