10 mei 2023

The Lemon Twigs - Everything Harmony

The Lemon Twigs sprongen wel erg van de hak op de tak op hun vorige album, maar kiezen voor een wat consistenter en melodieuzer geluid op het nieuwe album, dat ook nog eens vol fraaie harmonieën staat
Muziekliefhebbers die geen zwak hebben voor popmuziek uit de jaren 70 hebben niets te zoeken op het nieuwe album van The Lemon Twigs, dat niet met één maar met twee benen in de jaren 70 staat. Op hun vorige album liepen de broers Brian en Michael D'Addario met zevenmijlslaarzen door de popmuziek uit de jaren 70, maar dit keer kiezen ze vooral voor ballads vol warme klanken en betoverende harmonieën. Het is af en toe wat aan de zoete kant, zeker wanneer de falsetstemmen worden ingezet, maar wat is het lekker wegdromen bij de melodieuze songs en nostalgische klanken van de Amerikaanse broers. Laat de zomer maar komen!



Er zijn niet veel albums waarover ik zo lang heb getwijfeld als over Songs For The National Public van The Lemon Twigs. De eerste twee albums van de Amerikaanse broers Brian en Michael D'Addario waren me niet opgevallen, maar de cover van hun in 2020 verschenen derde album maakte me nieuwsgierig naar de muzikale verrichtingen van de twee. Op deze cover zagen de broers D’Addario er uit als twee vergeten rocksterren uit de jaren 70 en zo klonken ze ook. 

De twee broers kregen de popmuziek uit de jaren 70 met de paplepel ingegoten door hun vader Ronnie D’Addario, die in het betreffende decennium een veelgevraagd sessiemuzikant was en ongetwijfeld een goed gevulde platenkast in de woonkamer had staan. Songs For The National Public van The Lemon Twigs klonk als de omgevallen platenkast van de vader van Brian en Michael D'Addario en dat klonk, zeker in eerste instantie, bijzonder lekker. Mijn oorspronkelijke bewondering voor de muziek van The Lemon Twigs hield echter niet heel lang stand, want uiteindelijk sprong het album me toch wat teveel van de hak op de tak en koos ik toch liever voor een echte jaren 70 playlist. 

Deze week keren The Lemon Twigs terug met Everything Harmony en dit album beviel me direct beter dan zijn voorganger. Brian en Michael D'Addario zijn hun liefde voor muziek uit de jaren 70 zeker niet vergeten op hun vierde album, want ook de meeste songs op Everything Harmony lijken zo weggelopen uit het decennium waarin de popmuziek meerdere metamorfoses onderging. De Amerikaanse broers hebben zich ook dit keer stevig laten inspireren door de platenkast van hun vader, maar zijn hierbij wel wat selectiever te werk gegaan. 

Everything Harmony leunt wat minder zwaar op de wat theatrale of zelfs pompeuze popmuziek uit de jaren 70, maar heeft gekozen voor de popmuziek waarin de mooie stemmen en de betoverende melodieën domineerden. We krijgen dit keer daarom wat minder Meat Loaf en wat meer Simon & Garfunkel, The Bee Gees en The Beach Boys en dat bevalt me wel. 

De Amerikaanse broers hebben de titel van hun nieuwe album niet zomaar gekozen, want harmonieën spelen een veel belangrijke rol dan op het vorige album van The Lemon Twigs. Het nieuwe album van de Amerikaanse broers streelt hierdoor veel nadrukkelijker het oor dan zijn voorganger. 

Ballads domineren op het album en het zijn ballads van het zoete maar smaakvolle soort. Af en toe grijpen The Lemon Twigs nog naar wat bombastische uitspattingen, maar op het grootste deel van het album domineren smaakvolle klanken, mooie harmonieën en heerlijk melodieuze songs met een bijzonder aangename jaren 70 vibe. 

Wanneer een band zo zwaar leunt op de popmuziek uit de jaren 70 als The Lemon Twigs ligt het gevaar dat het een gimmick wordt, maar de broers D’Addario blijven op hun vierde album wat mij betreft vrijwel continu aan de juiste kant van de streep en blijven ver verwijderd van fantasieloze retro. 

Vanwege het hoge jaren 70 gehalte, inclusief een productie met hier en daar een vleugje Phil Spector, die destijds zeer in de smaak zou zijn gevallen, zal niet iedereen gecharmeerd zijn van de muziek van The Lemon Twigs, maar voor een ieder die niet vies is van een vleugje melancholie en een flinke dosis nostalgie valt er veel te genieten op dit album. Erwin Zijleman

De muziek van The Lemon Twigs is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse tweetal: https://thelemontwigs.bandcamp.com/album/everything-harmony.


Everything Harmony van The Lemon Twigs is verkrijgbaar via de Mania webshop: