19 mei 2023

Savannah Conley - Playing The Part Of You Is Me

Savannah Conley kreeg de countrymuziek uit Nashville met de paplepel ingegoten, maar kiest op haar debuutalbum Playing The Part Of You Is Me voor een veelzijdiger geluid met veel ruimte voor pop
Ik vond het debuutalbum van Savannah Conley in het hokje pop en dat is een hokje waarin de muzikante uit Nashville zich nog niet zo lang thuis voelt. Ze begon ooit als countrymuzikante, maar kiest op Playing The Part Of You Is Me voor een veelzijdiger geluid, waarin vooral plaats is voor invloeden uit de pop en de rock. Binnen beide genres bestrijkt Savannah Conley een breed palet, waarop zeer incidenteel ook nog wel wat ruimte is voor invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek. Het levert een album op met een mooi vol geluid, prima zang en songs die niet alleen lekker blijven hangen, maar je ook nog een paar keer op het verkeerde been zetten. Opvallend debuut wat mij betreft.


Ik had nog niet eerder van de Amerikaanse muzikante Savannah Conley gehoord. Dat is ook niet zo gek, want het deze week verschenen Playing The Part Of You Is Me is het debuutalbum van de jonge singer-songwriter uit Nashville, Tennessee. Het is zeker niet het enige album van een jonge vrouwelijke singer-songwriter dat deze week verschijnt, maar het debuut van Savannah Conley viel me direct in positieve zin op. 

De jonge Amerikaanse muzikante maakt op haar debuutalbum muziek die is te omschrijven als popmuziek met een vleugje Amerikaanse rootsmuziek of als Amerikaanse rootsmuziek met een flinke dosis pop. Savannah Conley groeide op in Nashville als kind van twee ouders die werkzaam waren in de muziekindustrie van de countryhoofdstad. Dat Savannah Conley zou kiezen voor een carrière in de countrymuziek zat er dan ook al jong in, (ze maakte ook twee albums die helaas op de plank bleven liggen), maar op een gegeven moment heeft de Amerikaanse muzikante een andere afslag genomen, zonder de muziek die ze thuis met de paplepel kreeg ingegoten volledig te vergeten. 

Playing The Part Of You Is Me maakte op mij zoals gezegd makkelijk indruk en dat deed het album om een aantal redenen. Allereerst ben ik zeer gecharmeerd van de zang van Savannah Conley. De muzikante uit Nashville heeft een aangename stem, maar ze zingt ook met veel gevoel en expressie, waardoor haar debuutalbum anders klinkt dan de meeste andere albums in het genre. 

Savannah Conley schrijft bovendien uitstekende songs. Het zijn songs die lekker in het gehoor liggen en die in een aantal gevallen opvallend aanstekelijk zijn. Het zijn songs waarvoor de grote popprinsessen van het moment zich niet zouden schamen, maar het zijn ook songs met hier en daar wat scherpe randjes en songs die zich niet laten beperken door het strakke keurslijf van de mainstream pop. 

Playing The Part Of You Is Me is tenslotte een bijzonder mooi ingekleurd album. Het zowel uit gitaren als synths bestaande geluid van Savannah Conley klinkt vaak zo vol en gepolijst als je verwacht van een popalbum van het moment, maar de songs van de Amerikaanse muzikante kunnen ook wat steviger klinken of toch nog wat van het countryverleden van Savannah Conley naar boven brengen, al domineert de pop op Playing The Part Of You Is Me. 

Als de muzikante uit Nashville de blinkende pop tijdelijk verruild voor een meer ingetogen geluid met vooral invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, hoor je dat ze ook dit uitstekend beheerst. Ook in de songs die wat buiten de lijntjes van de pop kleuren weet Savannah Conley op te vallen met prima zang, aansprekende songs en een prachtig geluid. Het is een geluid vol dynamiek, want wanneer ze na een aantal tracks lijkt te kiezen voor een intieme folksong slaat deze al snel om in een song met verrassend hoge gitaarmuren. 

Savannah Conley is ook het avontuur niet vergeten op haar debuutalbum, want wanneer ze kiest voor wat lome en dromerige klanken, weet ze ook te verrassen met bijzondere klanken en contrasten. Playing The Part Of You Is Me zal vanwege een aantal aanstekelijke tracks op het album vermoedelijk in het hokje mainstream pop worden geduwd, maar daar doe je de jonge singer-songwriter uit Nashville flink mee te kort. Oordeel pas over het album wanneer je alle tracks gehoord hebt en de kans is groot dat het debuut van Savannah Conley een prima rapportcijfer scoort. Erwin Zijleman