03 mei 2023

Terrible Sons - The Raft Is Not The Shore

Ook het duo Terrible Sons uit Christchurch laat op haar debuutalbum The Raft Is Not The Shore weer horen dat er alle reden is om de Nieuw-Zeelandse muziekscene nauwlettend in de gaten te houden
Lauren en Matt Barus vormen inmiddels enkele jaren het duo Terrible Sons en trekken hiermee met name in eigen land de aandacht. Met de release van hun debuutalbum The Raft Is Not The Shore lonkt een breder publiek, want het debuutalbum van Terrible Sons is een mooi album. Het is een voornamelijk ingetogen album dat smaakvol is ingekleurd en dat is voorzien van zachte en mooi bij elkaar kleurende stemmen. The Raft Is Not The Shore is een bijna rustgevend album dat het prima doet op de achtergrond, maar dat pas echt goed tot zijn recht komt wanneer je er met volledige aandacht naar luistert. Een volgende aanwinst voor de Nieuw-Zeelandse muziekscene.



De Nieuw-Zeelandse muziekscene levert deze week niet alleen een prachtig nieuw album van een oude bekende (Tiny Ruins) op, maar lanceert ook interessant nieuw talent. The Raft Is Not The Shore is het debuutalbum van het uit het Nieuw-Zeelandse Christchurch afkomstige Terrible Sons. Het duo, dat bestaat uit het echtpaar Lauren en Matt Barus, maakte de afgelopen jaren al een aantal EP’s, die met name in eigen land flink de aandacht trokken, maar schreef elf nieuwe songs voor haar debuutalbum. 

Het is een album dat gedurende een langere periode werd opgenomen in de huisstudio van het tweetal. Lauren en Matt Barus kregen in hun huisstudio in de achtertuin gezelschap van een aantal bevriende muzikanten, onder wie Tiny Ruins lid Tom Healy, die het debuutalbum van Terrible Sons produceerde (en eerder hetzelfde deed voor Nadia Reid, Marlon Williams en natuurlijk Tiny Ruins). 

In een aantal songs duiken naast de basisinstrumenten wat strijkers en blazers en een keer een kinderkoor op, waardoor het toch vooral uiterst ingetogen The Raft Is Not The Shore zeker niet Spartaans klinkt. Lauren en Matt Barus hebben als Terrible Sons een mooi en bijna rustgevend album gemaakt. Het tempo ligt laag in de meeste songs op het album en dat geldt zowel voor de muziek als voor de zang. De warme ingetogen en organische klanken worden hier en daar fraai verrijkt met strijkersarrangementen en blazers, die de aardse muziek van Terrible Sons iets ruimtelijks geven. 

Dat ruimtelijke komt terug in de zang, die vaak zacht, maar verrassend trefzeker is. In de zang neemt de fluisterzachte stem van Lauren Barus meestal het voortouw, waarna Matt Barus de mooie stem van zijn echtgenote fraai ondersteund met een subtiele tweede laag vocalen. Wanneer Terrible Sons het tempo in haar songs wat opvoert, klinkt de muziek van het tweetal wat lichtvoetiger en zonniger, maar het blijft stemmige muziek die uitnodigt tot ontspannen of zelfs wegdromen. 

De naam van Tiny Ruins is in deze recensie al drie keer genoemd en de muziek van de band uit Auckland is ook zeker relevant vergelijkingsmateriaal voor de muziek van Terrible Sons, al hebben beide bands een herkenbaar eigen geluid en zijn er naast overeenkomsten uiteindelijk toch vooral verschillen tussen de muziek van Tiny Ruins en Terrible Sons. 

Ik vind het niet zo makkelijk om te beschrijven wat de muziek van Terrible Sons zo bijzonder maakt. De band citeert uit een aantal decennia popmuziek en kan meerdere kanten op in haar songs. Het album klinkt aangenaam en dat geldt ook voor de aangename zang op het album, die ook weer niet continu garant staat voor kippenvel. Terrible Sons slaagt er vooral in om een heleboel aangename ingrediĆ«nten te combineren in songs waar je zowel rustig als vrolijk van wordt. 

De songs van Lauren en Matt Barus liggen bijzonder lekker in het gehoor, maar weten ook voldoende te verrassen, wat ook geldt voor de instrumentatie en voor de zang. Song na song weet Terrible Sons te overtuigen met warmbloedige popliedjes die zich aangenaam tegen je aan vlijen, zoals de songs van Kathryn Williams dat ook zo goed kunnen, en die bij herhaalde beluistering zeker niet minder worden. Ik ga er van uit dat Tiny Ruins deze week het Nieuw-Zeelandse muzieknieuws domineert, maar het debuutalbum van Terrible Sons is te mooi om te blijven liggen en te bijzonder om vergeten te worden. Erwin Zijleman

De muziek van Terrible Sons is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse band: https://terriblesons.bandcamp.com/album/the-raft-is-not-the-shore.