01 mei 2023

Susanne Sundfør - blómi

Na een lange stilte keert de Noorse singer-songwriter Susanne Sundfør terug met een album dat laat horen dat ze een groot maar ook eigenzinnig talent is en ook dit keer zeer nadrukkelijk haar eigen weg kiest
Inmiddels weten we dat het bij Susanne Sundfør meerdere kanten op kan, maar het deze week verschenen blómi weet toch weer te verrassen en te verbazen. Dat laatste doet de Noorse muzikante met een aantal wel erg zweverige tracks, waarvan er een aantal kiezen voor het gesproken woord. Susanne Sundfør laat de elektronica dit keer grotendeels achterwege, maar laat wel weer horen dat ze zich aan de ene kant heeft laten beïnvloeden door de grote singer-songwriters uit de jaren 70, maar vervolgens een eigen draai geeft aan de invloeden uit het verleden. Met blómi heeft de Noorse muzikante een veelzijdig en soms ongrijpbaar album gemaakt, waarop steeds meer op zijn plek valt.



Bij de Noorse muzikante Susanne Sundfør weet je eigenlijk nooit waar je aan toe bent. Haar eerste album vond ik aangenaam folky maar misschien wat weinig onderscheidend, maar van haar vooral elektronisch ingekleurde tweede album werd ik vooral heel erg onrustig. Het in 2012 verschenen The Silicone Veil vond ik juist weer prachtig, waarna het met heel veel elektronica ingekleurde Ten Love Songs mij weer enorm tegenviel. Het in 2017 verschenen Music For People In Trouble was daarentegen weer een enigszins conventioneel en erg mooi singer-songwriter album. 

Sindsdien was het stil rond de Noorse muzikante, maar deze week keert ze terug met blómi. Het is een album dat je direct op het verkeerde been zet, want het album begint met bijna vier minuten gesproken woord. In eerste instantie is het een wat filosofische beschouwing, maar uiteindelijk lijkt het wel een meditatieve sessie, zeker wanneer bijzondere klanken worden toegevoegd aan de gesproken teksten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er niet heel zen van werd en me vooral afvroeg wat Susanne Sundfør nu weer voor album had gemaakt. 

Gelukkig staat vanaf de tweede track de muzikante Susanne Sundfør weer op en laat ze het zweverige gesproken woord op de rest van het album vrijwel achterwege, al zijn er nog wel wat tracks die me door een gebrek aan echte zang minder goed bevallen. De songs die overblijven leveren een misschien wat kort, maar wel erg goed album op. Het zijn songs die alle elementen bevatten die de goede albums van de Noorse muzikante zo interessant maakten. 

Zo strooit Susanne Sundfør met sprookjesachtige klanken, die de Scandinavische winter over je uitstorten, maar ook op blómi laat ze horen dat ze uit de voeten kan met redelijk conventionele singer-songwriter muziek. Zeker in combinatie met de sprookjesachtige en afwisselend klassiek, folky en jazzy klanken maakt de Noorse muzikante indruk als zangeres, maar ook in de wat toegankelijkere songs met op het album met wat invloeden uit de soul en de gospel is de stem van Susanne Sundfør mooi en expressief. 

Net als de vorige albums van Susanne Sundfør is blómi een album dat het je lang niet altijd makkelijk maakt, maar dit is ook juist de kracht van de eigenzinnige albums van de Noorse muzikante. Persoonlijk mag ze van mij wel wat vaker verleiden met wat conventioneler klinkende songs, met emotievolle vocalen en stemmige bijdragen van bijvoorbeeld blazers, maar bij Susanne Sundfør weet je dat haar songs nooit lang hetzelfde blijven. 

Buiten de songs met gesproken woord overtuigt blómi echter redelijk makkelijk, net zoals het fraaie Music For People In Trouble dat bijna zes jaar geleden deed. De songs op het nieuwe album van Susanne Sundfør zijn veelzijdig en veelkleurig, maar het zijn ook persoonlijke songs waarin de Noorse muzikante zowel haar familiegeschiedenis in duikt als stilstaat bij het moederschap dat haar leven heeft veranderd. 

De sterkste songs maken van blómi een prachtalbum en deze sterke songs compenseren wat mij betreft de paar smetjes waar ik persoonlijk niet zoveel mee kan ruimschoots. Zonder die smetjes had blómi zich kunnen meten met het briljante The Silicone Veil uit 2012, nu is het, net als enkele van zijn voorgangers een fascinerend album van een muzikante die precies doet waar ze zelf zin in heeft en ook wel eens dingen doet die niet voor iedereen werken. Ik heb er vrede mee. Erwin Zijleman

De muziek van Susanne Sundfør is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Noorse muzikante: https://susannesundfor.bandcamp.com/album/blo-mi.


blómi van Susanne Sundfør is verkrijgbaar via de Mania webshop: