21 mei 2023

The Pernice Brothers - Overcome By Happiness (1998)

Joe Pernice beheerst de kunst van het schrijven van perfecte popliedjes als geen ander en laat dat onder andere horen op het al weer vijfentwintig jaar oude debuutalbum van zijn band The Pernice Brothers
Overcome By Happiness van The Pernice Brothers was niet mijn eerste kennismaking met de muziek van Joe Pernice, maar het is wel een van de beste albums van de Amerikaanse muzikant, die mijn platenkast de afgelopen decennia heeft verrijkt met een flinke stapel meesterwerken. Overcome By Happiness is een album vol tijdloze en zonnige popsongs, maar het is ook een album vol melancholie en weemoed. Er zijn heel veel albums als het debuutalbum van The Pernice Brothers, maar er zijn er niet veel die de perfecte popsong zo goed en zo vaak benaderen als dit album doet. Overcome By Happiness is een parel die in geen enkele platenkast of playlist mag ontbreken.


Het is inmiddels net iets meer dan twintig jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met het muzikale universum van de Amerikaanse muzikant Joe Pernice. Ik pikte The World Won’t End, het tweede album van zijn band The Pernice Brothers, op na een bijna lyrische recensie in het Britse muziektijdschrift Uncut, waarna ik langzaam maar zeker een stapel eerdere meesterwerken ontdekte. 

Joe Pernice timmerde in de jaren 90 immers al stevig aan de weg met zijn band Scud Mountain Boys. De band maakte vier geweldige albums, met het in 1996 verschenen Massachusetts als onbetwist hoogtepunt. Hiernaast was er een al even mooi album van de gelegenheidsband Chappaquiddick Skyline, een in hetzelfde jaar verschenen soloalbum van Joe Pernice (Big Tobacco) en het in 1998 verschenen debuutalbum van The Pernice Brothers, Overcome By Happiness. 

Na mijn eerste kennismaking met de muziek van Joe Pernice verschenen nog een handvol albums van The Pernice Brothers, nog een aantal soloalbums van zijn hand en een fraai album van de gelegenheidsband The New Mendicants. Het is een prachtig stapeltje albums dat ik in de kast heb staan en ik kan me dan ook zeker vinden in de woorden van Allmusic.com, dat Joe Pernice schaart onder de beste en interessantste songwriters van de afgelopen decennia. 

Als ik moet kiezen uit het stapeltje albums dat de muzikant uit Boston, Massachusetts, inmiddels op zijn naam heeft staan, kies ik voor Massachusetts van Scud Mountain Boys of voor Overcome By Happiness van The Pernice Brothers. De keuze tussen beide albums wordt me momenteel makkelijk gemaakt, want deze week verscheen de 25th Anniversary Edition van het debuutalbum van The Pernice Brothers, die in de luxere versie is aangevuld met singles en demo’s. 

Ik luister nog regelmatig naar het album en het is een album dat echt nooit verveelt. Overcome By Happiness is, in tegenstelling tot hetgeen dat de titel doet vermoeden, een behoorlijk somber album, maar ondanks het feit dat de teksten van Joe Pernice overlopen van melancholie, is het debuutalbum van The Pernice Brothers een album dat de ruimte vult met zonnestralen. 

De songs van de Amerikaanse muzikant ademen de sfeer van de jaren 60 en 70 en klinken niet alleen zonnig maar ook buitengewoon melodieus. De betrekkelijk ingetogen en organische klanken op het album vloeien op fraaie wijze samen met de wat dromerige stem van Joe Pernice, die je deelgenoot maakt van zijn persoonlijke misère, maar deze verpakt in songs die om te janken zo mooi zijn. Het zijn in eerste instantie bescheiden ingekleurde songs, wanneer een flinke bak strijkers en blazers van Overcome By Happiness toch nog een vol klinkend album maakt. 

Het debuutalbum van The Pernice Brothers klinkt als een klassieker uit de jaren 60 of 70, maar het is ook een album van alle tijden. Joe Pernice beschikt over de unieke gave om songs te schrijven die je na één keer horen voorgoed wilt koesteren en Overcome By Happiness staat er vol mee. Voor een muzikant die wordt geschaard onder de meest interessante songwriters van de afgelopen decennia is het oeuvre van Joe Pernice helaas verrassend onbekend, maar luister eens naar het inmiddels vijfentwintig jaar oude Overcome By Happiness en ik weet zeker dat je genadeloos voor de bijl gaat, net als ik ruim twintig jaar geleden. Erwin Zijleman

De muziek van The Pernice Brothers is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://pernicebrothers.bandcamp.com/album/overcome-by-happiness-25th-anniversary-edition.


Overcome By Happiness (25th Anniversary Edition) is verkrijgbaar via de Mania webshop: