07 mei 2023

Angelica Rockne - The Rose Society

Het is lang stil geweest na Queen Of San Antonio, het droomdebuut van de Amerikaanse singer-songwriter Angelica Rockne, maar met het deze week verschenen The Rose Society levert ze een prima opvolger af
Angelica Rockne uit Nevada City, California, zette zichzelf in 2017 nadrukkelijk op de kaart met haar uitstekende debuutalbum, dat indruk maakte met fraai doorleefde vocalen en muziek vol echo’s uit de countryrock en psychedelica uit de jaren 60 en 70. Angelica Rockne heeft de tijd genomen voor haar tweede album, dat anders klinkt dan zijn voorganger. De cosmic country van Queen Of San Antonio heeft plaatsgemaakt voor een wat eigentijdser klinkend rootsgeluid met hier en daar flink wat invloeden uit de Laurel Canyon folk. De nadruk ligt dit keer wat meer op de zang en die is nog mooier dan op het terecht geprezen debuutalbum. Angelica Rockne, onthouden die naam!



The Rose Society is het tweede album van de Amerikaanse singer-songwriter Angelica Rockne, die aan het eind van 2017 met Queen Of San Antonio een bijzonder indrukwekkend debuutalbum afleverde. De Amerikaanse muzikante was bij de release van haar debuutalbum nog geen 25 jaar oud, maar klonk als een oude ziel, die je bij de strot greep met indringende verhalen. 

Deze verhalen waren verpakt in songs die zich stevig hadden laten beïnvloeden door de countryrock, psychedelica en cosmic country uit de jaren 60 en 70 en herinnerde aan de roemruchte albums van onder andere Gram Parsons en The Flying Burrito Brothers. De voor countrymuziek gemaakte stem van Angelica Rockne, die op haar debuutalbum bestond uit gelijke delen Lucinda Williams, Grace Slick en Stevie Nicks, tilde het sensationeel goede debuutalbum van de muzikante uit Nevada City, California, nog wat verder op. 

Het is te lang stil geweest rond Angelica Rockne, maar deze week keert ze eindelijk terug met The Rose Society. Het is een album dat zeker niet fantasieloos voortborduurt op het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante, al had ik daar persoonlijk best mee kunnen leven. Op haar tweede album grijpt Angelica Rockne minder nadrukkelijk terug op de muziek uit het verre verleden, die centraal stond op Queen Of San Antonio. The Rose Society is een wat eigentijdser klinkend album, al heeft Angelica Rockne nog altijd veel respect voor de muziek die in het verleden werd gemaakt en klinken hier en daar nog altijd flink wat echo’s uit de jaren 60 en 70 door. 

De songs op het nieuwe album zijn net wat soberder ingekleurd dan die op haar debuutalbum, waardoor er meer ruimte is voor haar stem. Die stem klinkt nog steeds ouder en doorleefder dan gebruikelijk voor een jonge dertiger en het is een stem die er voor zorgt dat Angelica Rockne zich vrij makkelijk weet te onderscheiden van haar concurrenten. Ik vind de zang persoonlijk nog wat mooier dan op het debuutalbum en dat zegt wat. 

Ik was erg gecharmeerd van de cosmic country, psychedelica en countryrock die de muzikante, die inmiddels is uitgeweken naar Los Angeles, California, maakte op haar debuutalbum, maar ook de folk, country en singer-songwriter muziek die een plek heeft gekregen op The Rose Society heeft me bijzonder makkelijk overtuigd. Het is folk en country die af en toe flink schatplichtig is aan de Laurel Canyon folk, waardoor het nieuwe album van Angelica Rockne aan de ene kant eigentijdser klinkt, maar aan de andere kant nog altijd een jaren 60 en 70 vibe heeft. 

Het gemak waarmee Angelica Rockne overtuigt met haar tweede album is deels de verdienste van de bijzonder fraaie inkleuring van het album, die veelzijdiger is dan die op het debuut. Met name de wat soberder en de met strijkers ingekleurde songs klinken prachtig en versterken de zang van Angelica Rockne op indrukwekkende wijze. Zeker in de intensere en emotievolle songs op het album is d Amerikaanse muzikante goed voor kippenvel en er staan nogal wat songs op het album die flink onder de huid kruipen. 

Angelica Rockne leverde bijna zes jaar geleden met Queen Of San Antonio een album af dat bol stond van de belofte en die maakt ze wat mij betreft meer dan waar met The Rose Society, dat de concurrentie met de beste rootsalbums van 2023 aan kan en dat bovendien over flink wat groeipotentie blijkt te beschikken. Indrukwekkend album. Erwin Zijleman

De muziek van Angelica Rockne is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://angelicarockne.bandcamp.com/album/the-rose-society.


The Rose Society van Angelica Rockne is verkrijgbaar via de Mania webshop: