14 mei 2023

Rahill - Flowers At Your Feet

Rahill (Jamalifard) timmerde in kleine kring aan de weg met haar band Habibi, maar slaat nu nieuwe wegen in op een veelkleurig en avontuurlijk soloalbum, dat veertien tracks lang diepe indruk maakt
Flowers At Your Feet krijgt nog niet heel veel aandacht, maar het is absoluut een van de belangrijkere releases van deze week. Rahill (Jamalifard) maakte al twee prima albums met haar band Habibi, maar levert nu een nog indrukwekkender album af. Het debuutalbum van Rahill valt op door een bonte mix van invloeden, waaronder vooral invloeden uit de jazz, soul en triphop, maar de Amerikaanse muzikante sleept er vervolgens van alles bij. Producer Alex Epton tekent voor een fantastisch geluid, terwijl Rahill indruk maakt als zangeres en songwriter. Het levert een heerlijk debuutalbum op, dat bij iedere keer horen weer goed is voor nieuwe verrassingen.



De naam Rahill deed bij mij niet direct een belletje rinkelen, maar ik weet inmiddels dat het het alter ego van de uit Brooklyn, New York, afkomstige muzikante Rahill Jamalifard is. Deze Rahill Jamalifard stond een jaar of tien geleden aan de basis van de band Habibi, die helaas weinig aandacht trok met haar debuutalbum, maar in 2020 wel zeer lovende recensies binnenhaalde voor het uitstekende Anywhere But Here. 

Ik omschreef het album ruim drie jaar geleden op de krenten uit de pop als “Phil Spector girlpop met The Undertones als begeleidingsband en het jonge Bananarama als achtergrondkoortje”. Dat is zonder het album te kennen waarschijnlijk een weinig waardevolle omschrijving, maar het zal wel duidelijk zijn dat de muziek van Habibi zich niet makkelijk in een hokje liet duwen. 

Rahill Jamalifard tapt op haar eerste soloalbum uit een ander vaatje dan ze drie jaar geleden deed met haar band, want de mix van garagerock, new wave, psychedelica en een handvol andere invloeden heeft plaatsgemaakt voor een geluid waarin vooral invloeden uit de jazz, soul, triphop en hiphop wordt verwerkt. Hier blijft het niet bij, want Flowers At Your Feet is een conceptalbum waarop de Iraanse afkomst en de jeugd van Rahill Jamalifard een belangrijke rol spelen en ook dat heeft hier en daar invloed op de muziek op het album. 

Rahill heeft een eenheid van de songs op haar debuutalbum gemaakt door allerlei geluidsfragmenten toe te voegen aan de songs, maar in die songs kan het echt alle kanten op. Het album opent met zwoele jazzy soul, waarna stuwende ritmes de muziek van Rahill de kant van de triphop op duwen, met fraaie jazzy blazers als extra ingrediĆ«nt. In de derde track kiest de Amerikaanse muzikante voor een vleugje reggae, om een track later weer op te schuiven richting een zwoele mix van hiphop en R&B pop. En zo gebeurt er in iedere track weer wat anders, want Rahill kan ook uit de voeten met indiepop en verwerkt, net als op het album van Habibi, af en toe op subtiele wijze invloeden uit de muziek die in het Midden-Oosten wordt gemaakt. 

Het knappe van het debuut van Rahill is dat het geen bonte lappendeken is geworden, want alle invloeden zijn op inventieve wijze aan elkaar gesmeed. Flowers At Your Feet werd gemaakt met producer Alex Epton, die eerder werkte met onder andere Vampire Weekend, Arca, FKA twigs en David Byrne. De Amerikaanse producer heeft het debuutalbum van Rahill voorzien van een avontuurlijk geluid waarin organische en elektronische klanken fraai samenvloeien en waarin zowel ruimte is voor laid-back als meer uptempo tracks. 

Flowers At Your Feet bevat een aantal tracks waarmee Rahill zich moeiteloos kan scharen onder de betere R&B en soulzangeressen van het moment, maar ze kleurt in de andere tracks waarschijnlijk net wat te veel buiten de lijntjes om in hele brede kring in de smaak te vallen. Ik lees nog niet heel veel over het debuutalbum van Rahill en dat verbaast me, want het is echt een sensationeel goed album, dat niet alleen vol staat met geweldige songs, maar dat ook continu de fantasie prikkelt. In muzikaal opzicht is Flower At Your Feet een buitengewoon fascinerende roller coaster ride, maar ook in vocaal opzicht maakt Rahill makkelijk indruk met een stem die steeds weer net wat anders klinkt, maar altijd overtuigt. Razend knap album. Erwin Zijleman

De muziek van Rahill is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://rahill.bandcamp.com/album/flowers-at-your-feet.


Flowers At Your Feet van Rahill is verkrijgbaar via de Mania webshop: