23 juli 2023

Allegra Krieger - I Keep My Feet On The Fragile Plane

De New Yorkse singer-songwriter Allegra Krieger geeft haar stem op I Keep My Feet On The Fragile Plane alle ruimte, waardoor haar nieuwe album nog een stuk aansprekender is dan zijn voorganger
Allegra Krieger houdt er van om haar songs vol in te kleuren, wat ik persoonlijk niet altijd mooi vond. Voor haar nieuwe album nam ze in eerste instantie juist behoorlijk sober ingekleurde songs op, waardoor haar mooie en bijzondere stem veel beter tot zijn recht kwam. I Keep My Feet On The Fragile Plane is later wel iets voller ingekleurd, maar de zang krijgt nog steeds alle ruime en dit pakt geweldig uit. Allegra Krieger maakt op haar nieuwe album indruk als zangeres, maar ook als songwriter komt ze op I Keep My Feet On The Fragile Plane uitstekend uit de verf. Het vierde album van de Amerikaanse muzikante is veel beter dan zijn voorgangers en zou zomaar eens hele hoge ogen kunnen gaan gooien.



Ik volg de Amerikaanse muzikante Allegra Krieger al sinds haar debuutalbum Circles uit 2017. Circles was een album dat me qua zang zeker aansprak en dat ook een aantal sterke songs bevatte, maar de instrumentatie was zo vol en opdringerig dat het album me uiteindelijk toch niet volledig overtuigde. Het in 2020 verschenen The Joys Of Forgetting vond ik een stuk beter, maar ook op het tweede album van Allegra Krieger vond ik de naar mijn smaak te aanwezige en ook vaak wat gekunsteld klinkende instrumentatie de zwakke schakel, waardoor ik het album toch terzijde schoof. 

Op het in 2022 uitgebrachte Precious Thing viel gelukkig veel op zijn plek. Ook op haar derde album kleurde Allegra Krieger haar songs nog behoorlijk vol in, maar de combinatie van bijzondere klanken en de karakteristieke stem van de muzikante uit New York werkte een stuk beter, onder andere omdat de muziek en de zang meer in balans waren. Ik vond Precious Thing dan ook een sterk album, dat meer aandacht had verdiend.

We zijn inmiddels weer ruim twee jaar verder en deze week is het vierde album van Allegra Krieger verschenen. De Amerikaanse muzikante is sinds haar inmiddels zes jaar oude debuutalbum alleen maar beter geworden en ook haar nieuwe album I Keep My Feet On The Fragile Plane zet Allegra Krieger weer flinke stappen in de goede richting. Op haar nieuwe album zijn de muziek en de zang nog wat meer in balans en treedt de New Yorkse singer-songwriter meer op de voorgrond met haar stem dan met haar muziek. Dat is een wijs besluit, want juist met haar zang weet Allegra Krieger zich te onderscheiden van de talloze concurrenten in de genres waarin ze beweegt. 

Allegra Krieger beschikt over een bijzondere en zeer expressieve stem, die af en toe herinnert aan Joni Mitchell. Het is een stem die onmiddellijk de aandacht opeist en die, als je gevoelig bent voor de zang op I Keep My Feet On The Fragile Plane, het album een flink stuk optilt. Allegra Krieger werkt op haar nieuwe album samen met producer Luke Temple, die in eerste instantie koos voor uiterst sober klinkende songs met alleen akoestische gitaar en de stem van de Amerikaanse singer-songwriter. 

Hier zijn nog wat restanten van te horen op I Keep My Feet On The Fragile Plane en wat mij betreft klinken de sober ingekleurde passages prachtig. Allegra Krieger mag de volgende keer van mij een uiterst sober folkalbum maken, maar de uiterst sobere basis van de songs op haar nieuwe album werden dit keer nog verrijkt met flink wat andere instrumenten, waaronder elektrische gitaren, de pedal steel en bijzonder klinkende blazers. Het is wel een stuk subtieler gedaan dan in het verleden, waardoor het album een zeer smaakvol geluid laat horen.

Ik had het hierboven over de genres waarin Allegra Krieger opereert, maar die zijn niet altijd goed te duiden. I Keep My Feet On The Fragile Plane heeft zich absoluut laten beïnvloeden door de Laurel Canyon folk van de late jaren 60, maar ook invloeden uit de indiefolk van het moment hebben hun weg gevonden naar het album, dat ook wat invloeden uit de pop verwerkt. 

Het is een album dat wat mij betreft flink boven zijn drie voorgangers uitsteekt en het is een album dat Allegra Krieger verder zou moeten kunnen brengen. De Amerikaanse muzikante beschikt immers niet alleen over een bijzondere stem, maar schrijft ook interessante songs, die buiten de lijntjes durven te kleuren en die iets te vertellen hebben. Mijn liefde voor de muziek van Allegra Krieger is zeker niet vanzelf gekomen, maar met I Keep My Feet On The Fragile Plane overtuigt ze me volledig. Erwin Zijleman

De muziek van Allegra Krieger is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://allegrakrieger.bandcamp.com/album/i-keep-my-feet-on-the-fragile-plane.



I Keep My Feet On The Fragile Plane van Allegra Krieger Plane is verkrijgbaar via de Mania webshop: