14 juli 2023

Summer Dean - The Biggest Life

De Texaanse muzikante Summer Dean heeft met The Biggest Life een behoorlijk traditioneel klinkend countryalbum gemaakt, dat herinnert aan vervlogen tijden, maar dat zeker niet oubollig klinkt
Ik ging er van uit dat Brennen Leigh een van de beste traditionele countryalbums van 2023 had gemaakt, maar Summer Dean kan er ook wat van. De muzikante uit Texas kreeg een paar jaar geleden positieve recensies voor haar debuutalbum Bad Romantic, maar het vorige maand verschenen The Biggest Life vind ik nog een stuk beter. Het album klinkt in muzikaal en productioneel opzicht zoals een traditioneel countryalbum moet klinken en Summer Dean beschikt over een stem die is gemaakt voor het genre. En omdat de Amerikaanse muzikante ook nog eens precies weet hoe traditionele countrysongs moeten klinken, is zo ongeveer iedere track op dit album raak.



Ik heb de laatste tijd opvallend vaak een zwak voor traditionele countrymuziek en dat is een genre dat ik tot voor kort maar zelden selecteerde voor een plekje op de krenten uit de pop. Zo draaien de recent verschenen albums van Kassi Valazza en Brennen Leigh momenteel overuren op de platenspeler en ook het vorige maand verschenen album van Summer Dean komt steeds vaker uit de speakers. 

De Amerikaanse muzikante Summer Dean debuteerde in 2021 met Bad Romantic, dat ik destijds echt veel te traditioneel vond klinken, maar dat ik momenteel zeker serieus zou overwegen. Vorige maand verscheen het tweede album van Summer Dean en dat kwam door de ervaringen uit het verleden in eerste instantie op de verkeerde stapel terecht. Nadat The Biggest Life hier van af was gekomen ging het echter snel de goede kant op met het nieuwe album van de Texaanse muzikante. 

The Biggest Life ligt in het verlengde van het debuutalbum van Summer Dean, maar ik vind haar tweede album nog een stuk overtuigender. Summer Dean nam The Biggest Life op in de Texaanse studio van muzikant en producer Bruce Robison, die het album analoog opnam. The Biggest Life klinkt door de opnametechniek al behoorlijk authentiek, maar ook de zang, de muziek en de songs op het album nemen je mee terug naar de countrymuziek van decennia geleden. 

Ik vind traditionele countrymuziek vaak wat oubollig klinken, maar dit waardeoordeel gaat zeker niet op voor de muziek van Summer Dean. The Biggest Life is voorzien van een authentiek klinkend, maar ook zeer smaakvol geluid, waarin de gitaren en de pedal steel domineren en waarin incidenteel een viool opduikt. Summer Dean maakte haar tweede album met een aantal gelouterde muzikanten, die behoorlijk ingetogen spelen, maar de ruimte ook vullen met prachtige klanken. 

Het behoorlijk ingetogen geluid laat veel ruimte over voor de zang van Summer Dean en die ruimte pakt de Amerikaanse muzikante met veel overtuiging. Ze beschikt over een warm stemgeluid dat perfect past bij de countrysongs op The Biggest Life en dat herinnert aan de grote countryzangeressen uit het verleden als Tammy Wynette en Loretta Lynn. Summer Dean heeft een album gemaakt dat ook decennia geleden gemaakt had kunnen zijn, maar desondanks klinkt het album verrassend fris. 

Ik noemde eerder het album van Brennen Leigh als een van mijn favoriete wat traditionelere country albums van het moment en dat is een album dat niet zo ver is verwijderd van het nieuwe album van Summer Dean. Het zijn allebei albums die de redelijk platgetreden paden van de countrymuziek van weleer bewandelen. Dat doen ze in muzikaal en vocaal opzicht, maar ook de teksten die vaak gaan over ongelukkige liefdes sluiten aan bij wat een aantal decennia geleden gemeengoed was in het genre. 

Net als Brennen Leigh zingt ook Summer Dean met zoveel emotie en spelen haar muzikanten met zoveel gevoel dat ik alleen maar als een blok kan vallen voor haar countrysongs. Zeker wat later op de avond is The Biggest Life van Summer Dean een aangenaam nostalgisch album, maar ik merk dat de muziek van de Texaanse muzikante op steeds meer delen van de dag uitstekend tot zijn recht komt. Aanrader dus. Erwin Zijleman