26 juli 2023

Guided By Voices - Welshpool Frillies

Guided By Voices gooit er nog maar eens een album tegenaan en ook op Welshpool Frillies, het vijftiende album in zes jaar tijd, steekt de Amerikaanse band rond Robert Pollard weer in een uitstekende vorm
Een band die zoveel albums uitbrengt als Guided By Voices moet de plank normaal gesproken wel een keer mis slaan, maar de bezetting die sinds August By Cake uit 2017 bij elkaar is, rijgt de uitstekende albums vooralsnog moeiteloos aan elkaar. Welshpool Frillies is het tweede Guided By Voices album dit jaar en wat klinkt het weer lekker. De Amerikaanse band kiest dit keer vooral voor wat stevigere gitaarmuziek en Robert Pollard en zijn band weten als geen ander hoe dit moet klinken. Welshpool Frillies bevat weer vijftien nieuwe Guided By Voices songs en er zitten een aantal zeer memorabele songs tussen. Op naar het volgende album van de band, want ook dat is er vast weer een om naar uit te kijken.



Wat moet ik zo langzamerhand nog opschrijven over een nieuw album van Guided By Voices? Dat de band uit Dayton, Ohio, de afgelopen jaren enorm productief is met vijftien albums in zes jaar tijd mag zo langzamerhand als bekend worden verondersteld. Ook met het feit dat Guided By Voices naast voorman Robert Pollard momenteel bestaat uit gitaristen Doug Gillard en Bobby Bare Jr. en de door Mark Shue en Kevin March gevormde ritmesectie zal ik niemand verrassen. 

Het deze week verschenen Welshpool Frillies werd net als zijn voorgangers gemaakt met de vaste vertrouwde producer Travis Harrison en ook op haar nieuwe album maakt de band uit Ohio muziek met vooral invloeden uit de indierock en lo-fi, met hier en daar een vleugje folk of progrock. Er is al met al niets bijzonders te melden over Welshpool Frillies, al is het maar omdat Guided By Voices ook op haar zoveelste album weer in een prima vorm steekt. 

Het is natuurlijk wel ongelooflijk knap, want hoeveel bands slagen er in om in zes jaar tijd vijftien uitstekende albums af te leveren en hoeveel bands die in de jaren 80 zijn geformeerd klinken na al die jaren nog steeds urgent? Guided By Voices bestaat dit jaar 40 jaar en heeft inmiddels een kleine veertig studioalbums op haar naam staan, waarvan de meeste op zijn minst goed zijn. Het geldt ook weer voor het deze week verschenen Welshpool Frillies, dat de opvolger is van het begin dit jaar verschenen La La Land. 

Het nieuwe album van Guided By Voices werd live in de studio opgenomen en voegt in ruim veertig minuten weer vijftien songs toe aan het indrukwekkende oeuvre van de band. Robert Pollard versleet in de veertig jaar dat zijn band bestaat heel veel muzikanten, maar de huidige bezetting gaat inmiddels vijftien albums mee en lijkt alleen maar beter te worden. 

Guided By Voices klinkt ook op Welshpool Frillies weer hecht en energiek en met name het gitaarwerk op het album is om van te smullen. Ondanks de constante bezetting en de onwaarschijnlijke productiviteit, klinkt ook het nieuwe album van Guided By Voices weer niet als een herhalingsoefening. De band slaagt er in om steeds weer net wat andere accenten te leggen. 

Vergeleken met een aantal van zijn voorgangers is Welshpool Frillies een wat steviger indierock albums, al zijn er ook dit keer de bijzondere uitstapjes. Net als La La Land doet het album me meer dan eens denken aan R.E.M. in haar jonge jaren en dat is wat mij betreft een compliment. 

Robert Pollard schudt de songs kennelijk uit zijn mouw, maar ook voor Welshpool Frillies heeft hij weer een aantal aanstekelijke maar ook interessante songs geschreven, die hij vervolgens heeft voorzien van zijn zo herkenbare zang. Guided By Voices ligt weer keurig op schema om ook in 2023 weer drie albums af te leveren en zo lang het albums zijn van het niveau van de afgelopen vijftien albums hoor je mij hier niet over klagen. 

Het wordt zoals gezegd wel lastig om nog iets zinnigs op te schrijven over de nieuwe muziek van Guided By Voices, want voor Welshpool Frillies had ik voor een belangrijk deel kunnen verwijzen naar de veertien eerdere recensies met de toevoeging dat ook het nieuwe album van Guided By Voices weer een uitstekend album is. Wat een fascinerende band is dit toch. Erwin Zijleman

De muziek van Guided By Voices is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://guidedbyvoices.bandcamp.com/album/welshpool-frillies.


Welshpool Frillies van Guided By Voices is verkrijgbaar via de Mania webshop: