19 juli 2023

Riders Of The Canyon - Riders Of The Canyon

Riders Of The Canyon, met Joana Serrat als bekendste lid, heeft een bij vlagen lekker stevig gitaaralbum afgeleverd, dat binnen het fraaie oeuvre van de Spaanse muzikante minstens een aangenaam tussendoortje is
Het debuutalbum van de band Riders Of The Canyon sneeuwde een paar weken geleden wat onder, maar het is een album dat zeker aandacht verdient, al is het maar vanwege het feit dat Joana Serrat deel uitmaakt van de voornamelijk Spaanse band. Het debuutalbum van Riders Of The Canyon lijkt niet direct op een van de albums van Joana Serrat, maar het zou zomaar het geluid van haar volgende album kunnen zijn. De gelegenheidsband heeft een album afgeleverd dat het etiket folkrock opgeplakt krijgt en dat past op zich prima bij het geluid van de band, dat ingetogen en folky kan zijn, maar in de meeste gevallen lekker stevig klinkt. Prima album en mogelijk een mooi voorproefje op nieuw werk van Joana Serrat.



Het titelloze album van Riders Of The Canyon viel een paar weken geleden niet erg op tussen de flinke stapel nieuwe releases van dat moment en zelf had ik het album ook niet opgemerkt, tot ik hoorde dat de Spaanse muzikante Joana Serrat een van de leden van de (gelegenheids)band is. Joana Serrat heb ik inmiddels een kleine tien jaar hoog zitten, waardoor ik direct nieuwsgierig werd naar Riders Of The Canyon.

Joana Serrat debuteerde in 2014 prachtig met het album Dear Great Canyon. Ondanks het feit dat de wieg van Joana Serrat in Spanje stond, klonk Dear Great Canyon, mede dankzij de goed gevulde platenkast van haar ouders, vooral Amerikaans. Het door niemand minder dan Howard Bilerman (The Arcade Fire) geproduceerde album vond een belangrijk deel van de inspiratie in de muziek zoals die aan het eind van de jaren 60 en het begin van de jaren 70 in de Laurel Canyon bij Los Angeles werd gemaakt, maar had, mede door de Spaanse tongval van Joana Serrat, ook een eigen sound. 

Joana Serrat overtrof haar debuut met het in 2016 verschenen en wederom door Howard Bilerman geproduceerde Cross The Verge, dat door het Britse muziektijdschrift Mojo treffend werd omschreven als “Mazzy Star guesting on an early Neil Young demo”. In 2017 verzette Joana Serrat de bakens op het door Israel Nash geproduceerde Dripping Springs, dat opschoof richting 70s countrypop, waarna ze in 2021 opschoof richting pop op het dromerige en wederom uitstekende Hardcore From The Heart. 

Met Riders Of The Canyon laat Joana Serrat weer een andere kant van zichzelf horen. Samen met de Noord-Ierse singer-songwriter Matthew McDaid en de Catalaanse muzikanten Roger Usart en Victor Partido heeft ze een lekker stevig rockalbum gemaakt. Direct in de openingstrack is er een belangrijke rol weggelegd voor de zang van Joana Serrat, die dit keer is omgeven door behoorlijk stevige gitaren. De muziek van Riders Of The Canyon is niet altijd zo stevig als in de openingstrack en is te vangen met de verzamelterm folkrock, al zijn er ook uitstapjes richting onder andere Westcoast pop, American Underground en countryrock. 

Persoonlijk heb ik een flinke voorkeur voor de stem van Joana Serrat, maar ook Matthew McDaid zingt prima, al vind ik de songs met zijn zang wel wat minder onderscheidend, zeker in de wat stevigere tracks. Het is daarom jammer dat de Joana Serrat in slechts drie van de tien tracks het voortouw neemt in vocaal opzicht. Daar had ik persoonlijk hele andere keuzes genaakt. Het betekent overigens niet dat het album van Riders Of The Canyon een teleurstellend album is, want ik luister er absoluut met veel plezier naar.

Het debuutalbum van Riders Of The Canyon, de band werd overigens al in 2017 geformeerd, werd overal en nergens opgenomen, waarbij ook nog de nodige gastmuzikanten aanschoven. Het is een album dat voor mij een tussendoortje is, want ik kijk uiteindelijk toch vooral uit naar nieuw werk van Joana Serrat, die zoals gezegd helaas niet de hoofdrol speelt op het album van Riders Of The Canyon. 

Het debuutalbum van de voornamelijk Spaanse band is wel een tussendoortje van heel behoorlijke kwaliteit, want de band heeft er echt zin in op dit debuutalbum en zet een lekker vol geluid neer, waarin de gitaren af en toe heerlijk ontsporen. In muzikaal opzicht doet het album nostalgisch en vaak wat weemoedig aan, maar op een warme zomeravond klinkt het bijzonder lekker, zeker wanneer de band even gas terug neemt en kiest voor meer folky songs. Al met al een prima album, dat onder andere laat horen dat Joana Serrat nog meer kan dan we al wisten. Erwin Zijleman

De muziek van Riders Of The Canyon is ook verkrijgbaar via de bandcamp van de Spaanse band: https://greatcanyonrecords.bandcamp.com/album/riders-of-the-canyon-riders-of-the-canyon-lp.