19 juli 2023

Far Caspian - The Last Remaining Light

De naam Far Caspian deed bij mij geen belletje rinkelen, maar het tweede album van de Britse muzikant Joel Johnston trekt makkelijk en nadrukkelijk de aandacht met een even eigenzinnig als aansprekend geluid
The Last Remaining Light van Far Caspian is een album dat direct associaties oproept met de muziek van anderen, maar uiteindelijk houdt geen enkele vergelijking lang stand. Het project van de Britse multi-instrumentalist en producer Joel Johnston is opgebouwd uit meerdere lagen, die stuk voor stuk wat lo-fi klinken, maar samensmelten tot aansprekende songs met een eigenzinnig geluid. The Last Remaining Light valt op door bijzonder gitaarwerk, dat kan variëren van bijna minimalistisch tot behoorlijk stevig. Het levert fraaie contrasten op met de wat dromerige zang van de Britse muzikant, die met name door de Amerikaanse muziekpers wordt bewierookt, en terecht.



Zowel Paste als Pitchfork tipten afgelopen vrijdag The Last Remaining Light van Far Caspian als één van de meest interessante nieuwe albums van deze week. Het zijn tipgevers die me maar zelden teleurstellen en ook in het geval van Far Caspian hadden de aansprekende Amerikaanse muziekwebsites het weer bij het juiste eind. Ik kan met niet herinneren dat ik de naam Far Caspian eerder ben tegengekomen, maar The Last Remaining Light is het tweede album van het project van de Britse muzikant en producer Joel Johnston. 

De muzikant uit Leeds heeft ook The Last Remaining Light in zijn eentje in elkaar gesleuteld, maar dat is niet te horen. Joel Johnston kan op meerdere instrumenten uit de voeten en weet bovendien hoe je met eenvoudige middelen een goed klinkend album kunt maken. In de muziek van Far Caspian staan de gitaren centraal en de Britse muzikant heeft een bijzonder gitaargeluid. In veel songs op het album repeteren de gitaarlijnen, maar draaien ze ook deels tegen elkaar in, wat zorgt voor een bijzonder geluid. Het voorziet de songs van Far Caspian hier en daar van een complex karakter, maar de muziek van Joel Johnston heeft ook met enige regelmaat een lo-fi vibe. 

Zeker als het tempo wordt opgevoerd buitelen de eigenzinnige gitaarakkoorden over elkaar heen en krijgt de muziek van Far Caspian een wat eclectisch karakter, zeker wanneer ook de ritmes complexer worden. Het contrasteert op bijzondere wijze met de stem van Joel Johnston die eerder loom of zelfs lui klinkt en met de zeer melodieuze songs van de Britse muzikant. De combinatie van gitaren en zang doet me in combinatie met wat Beatlesque arrangementen af en toe denken aan de muziek van Elliott Smith, maar de songs van Far Caspian zijn wat dynamischer en bovendien wat minder donker. 

Ik vond The Last Remaining Light na de tip van Pitchfork en Paste direct aangenaam klinken, maar het album van de muzikant uit Leeds wordt interessanter wanneer je het vaker hoort. Het is bovendien een album dat baat heeft bij beluistering met de koptelefoon, want hiermee hoor je pas goed hoe mooi en bijzonder het gitaarwerk is en uit hoeveel lagen de muziek van Far Caspian bestaat. Het doet me af en toe ook wel wat denken aan de muziek van de Ierse singer-songwriter David Kitt, die met name op zijn vroege albums ook experimenteerde met repeterende gitaarlijnen en gelaagde arrangementen. 

Vergeleken met het genoemde vergelijkingsmateriaal voegt Far Caspian veel meer dynamiek toe aan de songs. Ingetogen en zweverige passages worden binnen een paar akkoorden afgewisseld met rauwere en uptempo passages, waardoor de songs van Joel Johnston spannend zijn en blijven. Het zijn ook nog eens songs die deels verrassend toegankelijk klinken, maar die soms ook experimenteler of introspectiever klinken, waardoor The Last Remaining Light zich makkelijk weet te onderscheiden van alle meer standaard singer-songwriter albums van het moment. 

Ik lees nog verrassend weinig over dit bijzondere album, maar gelukkig kan ik wekelijks vertrouwen op goede tipgevers als Pitchfork en Paste. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik meestal vrij nauwkeurig kan voorspellen welke albums de Amerikaanse muziekwebsites gaan selecteren uit het nieuwe aanbod, maar The Last Remaining Light van Far Caspian was een complete verrassing en wat een aangename verrassing. Erwin Zijleman

De muziek van Far Caspian is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikant: https://farcaspian.bandcamp.com/album/the-last-remaining-light.


The Last Remaining Light van Far Caspian is verkrijgbaar via de Mania webshop: