13 juli 2023

Miles Miller - Solid Gold

De jonge Amerikaanse muzikant Miles Miller begon ooit als drummer, maar laat op het door niemand minder dan Sturgill Simpson geproduceerde Solid Gold horen dat hij ook een getalenteerd zanger en songwriter is
De website van het voormalige papieren en nu online muziektijdschrift No Depression was een paar dagen geleden zeer positief over het debuutalbum van de Amerikaanse muzikant Miles Miller. Ik lees nog niet veel over Solid Gold, maar No Depression heeft het bij het juiste eind. Het door Sturgill Simpson geproduceerde debuutalbum van Miles Miller is een tijdloos klinkend rootsalbum met vooral invloeden uit de countryrock en een zeer aangename jaren 70 vibe. Miles Miller begon ooit als drummer, maar het is een uitstekende zanger, die ook nog verdienstelijk gitaar speelt en bovendien aansprekende songs schrijft. Op basis van Solid Gold voorspel ik hem een mooie muzikale toekomst.



De Amerikaanse muzikant Miles Miller dook op jonge leeftijd op met YouTube filmpjes waarin hij drumpartijen naspeelde, een zeer populaire bezigheid op het videoplatform. De muzikant uit Versailles, Kentucky, deed dat echter zo goed dat hij werd opgemerkt door Nashville producer Dave Cobb, die hem in contact bracht met muzikant Sturgill Simpson, die hem vervolgens een plek achter de drumkit aanbood. Miles Miller bleek veel meer te kunnen en is de band van Sturgill Simpson inmiddels wel ontgroeid. 
Diezelfde Sturgill Simpson produceerde het deze week verschenen debuutalbum van Miles Miller, waarop de jonge Amerikaanse muzikant laat horen dat hij kan worden geschaard onder de grote talenten binnen de Amerikaanse rootsmuziek van dit moment. 

Solid Gold, het debuutalbum van Miles Miller, is zo aan het begin van de zomervakantie misschien niet op het meest gelukkige moment uitgebracht, al moet ik zeggen dat het album het uitstekend doet bij de zomerse temperaturen van het moment. Zoals je kunt verwachten van een drummer, is het drumwerk op Solid Gold zeer verzorgd, maar de Amerikaanse muzikant trekt meer aandacht met geweldig gitaarwerk en met een bijzonder aangename stem. Grappig detail is dat Miles Miller veel vaker gitaar ging spelen en ging zingen toen hij vanwege de coronapandemie minder vaak als drummer aan de slag kon. 

Sturgill Simpson is zelf niet vies van een jaren 70 sausje over zijn muziek en dat is een sausje dat ook in zijn producties vaak terugkeert. Ook Solid Gold van Miles Miller is een album dat af en toe zo lijkt weggelopen uit de jaren 70 en dan met name uit het zonnige California. Miles Miller is nog jong, maar hij kent zijn klassiekers. Het debuutalbum van de Amerikaanse muzikant is flink beïnvloed door de countryrock uit de jaren 70, maar Solid Gold put ook uit omliggende genres. 

In muzikaal opzicht kleurt het debuutalbum van Miles Miller redelijk netjes binnen de lijntjes, maar het gitaarwerk is verrassend sterk en bovendien klinken de songs van de Amerikaanse muzikant niet alleen aangenaam maar ook tijdloos. Sturgill Simpson heeft bovendien een aantal uitstekende muzikanten naar zijn studio gehaald, waardoor de tijdloze klanken hier en daar wonderschoon zijn. 

Niet alleen in muzikaal opzicht, maar ook in vocaal opzicht lijkt het debuutalbum van Miles Miller zo weggelopen uit de jaren 70. Het is vreemd om dat te zeggen over een stem, maar de zang van Miles Miller doet denken aan de Amerikaanse rootsmuziek van een aantal decennia geleden, wat deels te maken heeft met zijn geluid, maar ook zeker met de laidback manier van zingen. Ik had verwacht dat met name de Amerikaanse muziekpers flink zou uitpakken over het debuutalbum van Miles Miller, maar vooralsnog blijft het redelijk stil, wat ongetwijfeld met de timing van de release te maken heeft. 

Vanwege mijn enorme voorkeur voor vrouwenstemmen, moeten mannen, ook binnen de Amerikaanse rootsmuziek, wat beter hun best doen, maar Miles Miller maakt op mij onmiddellijk indruk als zanger en als songwriter. De Amerikaanse muzikant zingt immers niet alleen bijzonder aangenaam, maar heeft ook een serie songs geschreven die direct bij eerste beluistering bekend in de oren klinken, maar ook na vele keren horen nog buitengewoon lekker zijn. Fraai debuut. Erwin Zijleman


Solid Gold van Miles Miller is verkrijgbaar via de Mania webshop: