26 juli 2023

Sinéad O'Connor (1966 - 2023)


Lion And The Cobra, het debuutalbum van de Ierse muzikante Sinéad O'Connor, kwam aan het eind van 1987 aan als de spreekwoordelijke mokerslag. Sinéad O'Connor trok de aandacht met haar uiterlijk, maar nog veel meer met haar muziek en haar stem. Lion And The Cobra is ook bijna 36 jaar later nog altijd een fascinerend album, dat zich door van alles en nog wat liet beïnvloeden, maar ook volstrekt eigenzinnig klonk. 

In muzikaal opzicht was Lion And The Cobra een spannend album, maar de zang van de Ierse muzikante maakte nog veel meer indruk. Sinéad O'Connor kon lieflijk fluisteren, maar het ook woest uitschreeuwen en dat alles binnen een paar seconden en met een hoeveelheid emotie om bang van te worden. Het is goed te horen in Troy, het prijsnummer van Lion And The Cobra en nog altijd een van de meest bijzondere songs van de jaren 80. 

Sinéad O'Connor overtrof haar debuut met het in 1990 verschenen I Do Not Want What I Haven’t Got, dat een serie geweldige songs bevat en dat haar met haar prachtige versie van het door Prince geschreven Nothing Compares 2 U een wereldhit opleverde. Het maakte Sinéad O'Connor wereldberoemd, maar het succes van de single was, zeker achteraf bezien, ook de start van haar ondergang. 

De albums die volgden op I Do Not Want What I Haven’t Got vielen tegen en nadat ze in 1992 tijdens de Amerikaanse tv-show Saturday Night Live een foto van de toenmalige paus verscheurde werd ze wereldwijd verketterd. De Ierse muzikante trok zich tijdelijk terug uit de muziek en kreeg te maken met ernstige psychische problemen, deels het gevolg van de trauma’s uit haar jeugd en deels het resultaat van nieuwe trauma’s. 

In het huidige millennium krabbelde Sinéad O'Connor langzaam weer wat op en maakte ze een aantal acceptabele albums, maar het hoge niveau van haar eerste twee albums zou ze helaas nooit meer halen. Na het in 2014 verschenen I'm Not Bossy, I'm The Boss werd in muzikaal opzicht niet veel meer van de muzikante uit Dublin vernomen en haalde ze vooral het nieuws vanwege haar psychische problemen, die verergerden toen haar zoon zich in 2022 van het leven beroofde. Vandaag overleed Sinéad O'Connor zelf. Ze werd slechts 56 jaar oud. Erwin Zijleman