03 juli 2023

Grian Chatten - Chaos For The Fly

Op voorhand leek een soloalbum van Fontaines D.C. zanger Grian Chatten me niet zo nodig, maar het ver van de muziek van zijn band verwijderde Chaos For The Fly is een verrassend mooi en sterk album
Grian Chatten is op de albums van zijn band Fontaines D.C. steeds minder gaan praten en steeds meer gaan zingen, maar een soloalbum dat in het hokje singer-songwriter past had ik nog niet direct verwacht van de muzikant uit Dublin. Chaos For The Fly put deels uit het verleden en deels uit het heden en is een album vol donkere of op zijn minst stemmige songs. Het zijn songs die mooi en sfeervol zijn ingekleurd en dit past verrassend goed bij de bijzondere stem van Grian Chatten, die laat horen dat hij een prima zanger is. Het is misschien maar een tussendoortje, maar Chaos For The Fly van Grian Chatten smaakt ook vooral naar veel en veel meer.



Soloalbums van leden van succesvolle bands zijn meestal tamelijk overbodige exercities, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Het duurt meestal wel even voordat de wens van het maken van een soloalbum begint te kriebelen en daarom komt het soloalbum van Grian Chatten voor mij als een verrassing. 
De naam Grian Chatten klonk mij wel enigszins bekend in de oren, maar ik kon de naam van zijn band toch niet direct noemen. Het gaat natuurlijk om de Ierse band Fontaines D.C., die zich met drie uitstekende albums schaarde onder de vaandeldragers van de huidige postpunk scene. 

Met het predicaat postpunk doe je de muziek van Fontaines D.C. overigens wel wat te kort, want de band uit Dublin beperkte zich zeker niet tot de archieven van de postpunk van de late jaren 70 en vroege jaren 80, wat de albums van de band een stuk interessanter maakte dan die van haar vele soortgenoten. Zeker op recent verschenen postpunk albums wordt vaak gekozen voor praatzang en daar ben ik niet heel gek op, al doet de ene band het beter dan de andere. Ook Grian Chatten koos op het debuutalbum van Fontaines D.C., het fantastische Dogrel uit 2019, vooral voor praatzang, maar op A Hero’s Death uit 2020 en Skinty Fia uit 2022 is de Ierse muzikant steeds meer gaan zingen, wat de kwaliteit van de albums van Fontaines D.C. wat mij betreft ten goede kwam. 

Grian Chatten kan zijn zangstem nog veel beter kwijt op zijn soloalbum Chaos For The Fly, dat flink afstand neemt van het geluid van zijn band, wat zijn soloalbum een stuk interessanter maakt dan het gemiddelde soloalbum van een lid van een succesvolle band. Chaos For The Fly heeft zo weinig te maken met de muziek van Fontaines D.C. dat de gemiddelde muziekliefhebber er zonder voorkennis waarschijnlijk een hele kluif aan zou hebben om de voorman van de Ierse band te herkennen. Aan de andere kant heeft de muzikant uit Dublin een zeer karakteristiek stemgeluid en het is een stemgeluid dat het verrassend goed doet in het vooral ingetogen repertoire op zijn eerste soloalbum, waarop hij hier en daar wordt bijgestaan door een mooie vrouwenstem. 

Chaos For The Fly is een behoorlijk ingetogen album, dat ver verwijderd blijft van de woeste uitbarstingen van Fontaines D.C. op de eerste drie albums van de band. Het soloalbum van Grian Chatten is meer een singer-songwriter album en het is een album dat de meeste inspiratie vindt in de periode voor het ontstaan van de postpunk die Fontaines D.C. inspireerde. Denk aan de albums van een jonge Leonard Cohen, al vind ik Chaos For The Fly ook zeker een album van deze tijd. 

De songs van Grian Chatten zijn op de albums van zijn band donker, maar op Chaos For The Fly doet de muzikant uit Dublin er nog een flinke schep melancholie bovenop. Het levert een aardedonker en vaak wat cynisch album op, dat zich zeker heeft beïnvloeden door singer-songwriter albums uit het verleden, maar dat ook anders klinkt dan het gemiddelde album in het genre.

Grian Chatten overtuigt wat mij betreft als zanger, maar maakt ook indruk als songwriter. De sterke songs op het album zijn ook nog eens bijzonder en verrassend gevarieerd en sfeervol ingekleurd, waardoor Chaos For The Fly een bont gekleurd album is, al domineren in de teksten vooral grijs en zwart. Soloalbums zijn vaak tussendoortjes en ik ga er van uit dat Grian Chatten na dit album alle aandacht weer gaat richten op Fontaines D.C., maar voor een tussendoortje vind ik dit smaakvolle en veelzijdige soloalbum echt veel te goed. Erwin Zijleman

De muziek van Grian Chatten is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Ierse muzikant: https://grianchatten.bandcamp.com/album/chaos-for-the-fly.


Chaos For The Fly van Grian Chatten is verkrijgbaar via de Mania webshop: