17 juli 2023

Palehound - Eye On The Bat

El Kempner keert vier jaar na het uitstekende Black Friday terug met een nieuw album van Palehound, waarop een wat steviger en meer lo-fi, maar ook nog steeds interessant geluid is te horen
Palehound maakte in 2019 flink wat indruk met Black Friday, waarop invloeden uit de 90s indierock werden gecombineerd met een subtiel en dromerig geluid. Het deze week verschenen Eye On The Bat klinkt steviger en directer en heeft bovendien een wat meer lo-fi karakter. El Kempner levert met het nieuwe album van Palehound een breakup album af en het is een album dat misschien niet direct een onuitwisbare indruk maakt, maar dat beter wordt wanneer je het wat vaker hoort. Eye On The Bat is misschien niet de logische of gedroomde opvolger van het indrukwekkende Black Friday, maar het is wederom een album dat ruimschoots boven de middelmaat uitsteekt.



Palehound, het project van de Amerikaanse muzikant El (voorheen Ellen) Kempner, ken ik sinds 2019, toen Black Friday, het derde album van Palehound, verscheen. Ik vond het een bijzonder album waarop invloeden uit de 90s indierock op bijzondere wijze het huidige millennium in werden gesleept. Net als veel bands uit de jaren 90 vertrouwde Palehound op de combinatie van bijna lieflijk klinkende zang en wat gruizige gitaarmuziek, maar vergeleken met de indierock uit de jaren 90 speelden de muzikanten die waren te horen op Black Friday verrassend zacht, wat het album voorzag van een bijzonder aangenaam en wat dromerig geluid. 

In 2001 bundelde El Kempner de krachten met Melina Duterte, oftewel Jay Som, wat het bijzonder fraaie Doomin’ Sun van Bachelor opleverde. Het debuutalbum van Bachelor lag in het verlengde van de muziek van Palehound, maar klonk misschien net wat meer lo-fi. El Kempner, die zichzelf inmiddels ziet als non-binair persoon, keert deze week terug als Palehound met Eye On The Bat, het vierde album van haar band. 

Het nieuwe album van Palehound opent met wat steviger aangezette gitaarlijnen, die worden gecombineerd met de ook wat minder lieflijk klinkende stem van El Kempner. Wanneer ook de drums wat zwaarder worden aangezet en wat vervormde gitaren en elektronica worden ingezet, klinkt Palehound een stuk gruiziger en lo-fi en veel minder dromerig dan op het geweldige Black Friday. Dat vond ik in eerste instantie vooral jammer, want met Eye On The Bat kruipt El Kempner veel dichter tegen de 90s indierock aan en in dat genre heb ik al stapels albums. 

Eye On The Bat is een breakup album dat werd gemaakt met Sam Owens (beter bekend als Sam Evian) en is in emotioneel opzicht een behoorlijk ruw album. De ruwe emotie in de teksten is overgeslagen naar de muziek, want waar op Black Friday vooral zacht en loom werd gespeeld, is het geluid op Eye On The Bat vooral rauw en redelijk rechttoe rechtaan. Bij eerste beluistering vond ik het nieuwe album van Palehound minder interessant, maar niet direct minder goed dan het vorige album, want ook de ruwe en lekker stevige songs komen flink binnen. 

Met name het gitaarwerk op het album klinkt prima en bij vlagen geweldig en ook de wat rauwere en minder lieflijke en dromerige zang van El Kempner bevalt me uitstekend. Eye On The Bat zit wat dichter tegen de 90s indierock en de lo-fi aan en is daarom wat minder onderscheidend dan Black Friday, maar het is zeker geen album dat het geluid uit de jaren 90 nauwgezet probeert te reproduceren. 

Het is een album dat het best tot zijn recht komt wanneer je het niet vergelijkt met zijn voorganger, want hiermee doe je met name Eye On The Bat geen recht. Hoe vaker ik naar het nieuwe album van Palehound luister, hoe meer ik onder de indruk van de songs op het album en van de fraaie uitvoering, die een stuk veelzijdiger en onderscheidender is dan bij mijn eerste kennismaking met het album het geval leek. 

Zeker wanneer synths worden ingezet is Palehound opeens mijlenver verwijderd van de 90s indierock die elders op het album domineert en hoor je bovendien bijna niets meer van de dromerige klanken van Black Friday of de samenwerking met Jay Som. Dat is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant blijven die albums gewoon beschikbaar en is Eye On The Bat een interessante nieuwe en wederom verrassend goede kant van Palehound. Erwin Zijleman

De muziek van Palehound is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://palehound.bandcamp.com/album/eye-on-the-bat.


Eye On The Bat van Palehound is verkrijgbaar via de Mania webshop: