07 juli 2023

Joanna Sternberg - I've Got Me

Joanna Sternberg haalt ook met haar tweede album I’ve Got Me weer lovende recensies binnen en wanneer je eenmaal gewend bent aan het wat rammelende karakter van haar songs begrijp je waarom
Joanna Sternberg is een muzikant uit New York die een goed gevoel heeft voor tijdloos klinkende popsongs, maar die zich niet in een keurslijf laat persen. Ook haar tweede album I’ve Got Me klinkt hierdoor in vocaal, muzikaal en productioneel opzicht behoorlijk lo-fi, maar ondertussen tekent Joanna Sternberg wel voor een aantal uitstekende songs. Het zijn songs die aan alle kanten rammelen en zich hierdoor misschien niet direct opdringen, maar uiteindelijk blijven ze verrassend goed hangen en zorgt het lo-fi karakter van I’ve Got Me er voor dat de songs van de Amerikaanse muzikant puur, authentiek en verrassend charmant klinken. De lof van de Amerikaanse muziekpers is dan ook meer dan terecht.



Een paar jaar geleden was met name de alternatieve Amerikaanse muziekpers heel enthousiast over Then I Try Some More, het debuutalbum van de Amerikaanse muzikant Joanna Sternberg. Ik hoorde op dit album destijds heel veel goede ideeën, maar de songs van Joanna Sternberg, die zichzelf ziet als non-binair persoon, rammelden ook behoorlijk en wat mij betreft net wat te veel, waardoor ik het album uiteindelijk liet liggen. 

Ook de deze week verschenen opvolger van Then I Try Some More is zeer positief ontvangen door met name de Amerikaanse muziekpers, maar bij eerste beluistering was ik ook dit keer niet overtuigd. Op I’ve Got Me schudt Joanna Sternberg de in potentie memorabele popsongs weliswaar uit de mouw, maar ook het tweede album van de Amerikaanse muzikant rammelt behoorlijk. 

De twaalf popsongs op I’ve Got Me zijn behoorlijk eenvoudig ingekleurd met vooral gitaren (akoestisch en elektrisch) of piano en klinken of ze in één keer op de band zijn geslingerd. Dat geldt ook voor de zang op het album, die ook nergens perfectie nastreeft en net zo lo-fi klinkt als de muziek. Ik heb het tweede album van Joanna Sternberg vanwege het behoorlijk hoge lo-fi en DIY gehalte een paar keer opzij gelegd, maar uiteindelijk bleven de lovende woorden van bijvoorbeeld Pitchfork en Paste me naar het album trekken. En met succes, want langzaam maar zeker raakte ik toch verslingerd aan de bijzondere songs van de muzikant uit New York. 

Inmiddels oordeel ik zowel over Then I Try Some More als over I’ve Got Me positief, maar het nieuwe album vind ik net wat beter. Joanna Sternberg is zelf bescheiden over de gemaakte muziek, wat ook blijkt uit de tekst die op de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant staat: “Hi, my name is Joanna. I am a person who sings songs, writes songs, draws, plays different musical instruments, and watches what the majority of the world would consider "WAY TOO MUCH" TV. You do not have to buy my album but if you do, THANK YOU SO MUCH! And also thank you so much if you are reading this! I love you!”. 

Joanna Sternberg maakt op de twee tot dusver verschenen albums muziek zonder pretenties of poespas, maar ondertussen staan beide albums vol tijdloze en verrassend knappe popsongs. Het zijn popsongs die herinneren aan een aantal grote songwriters uit het verleden, waarbij bij mij de naam van Randy Newman het vaakst opduikt. Ik weet zeker dat I’ve Got Me een heel groot publiek aan zou kunnen spreken wanneer meer aandacht zou zijn besteed aan de instrumentatie, de arrangementen en de productie en wanneer de zang net wat minder expressief zou zijn. 

Uiteindelijk ben ik echter blij dat I’ve Got Mail niet is opgepoetst tot een toegankelijk singer-songwriter albums. De ruwe instrumentatie en zang op het album geven de songs van Joanna Sternberg een uniek eigen geluid en voorzien de songs van urgentie en charme. Het was overigens wel even doorbijten tot ik tot die conclusie kwam, want af en toe klinkt I’ve Got Mail wel erg ongepolijst. Joanna Sternberg heeft een album gemaakt waarover je vooral niet te snel moet oordelen. Wat op het eerste gehoor erg ruw en basic klinkt, blijkt na enige gewenning een geweldige popsong, die misschien wat rammelt, maar ook in vrijwel alle opzichten klopt. Ik ben inmiddels helemaal om. Erwin Zijleman

De muziek van Joanna Sternberg is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://joannasternberg.bandcamp.com/album/ive-got-me.


I've Got Me van Joanna Sternberg is verkrijgbaar via de Mania webshop:


ee