12 juli 2023

Taylor Swift - Speak Now (Taylor's Version)

Taylor Swift vervolgt het opnieuw opnemen van haar eerste zes album met Taylor’s Version van Speak Now uit 2010 en slaagt er opnieuw in om het album frisser en mooier te laten klinken dan het origineel
Als Taylor Swift de rechten van haar eerste zes albums niet was kwijtgeraakt aan haar voormalige manager, was ze waarschijnlijk nooit op het idee gekomen om de albums opnieuw op te nemen. Het is wel een goed idee, want de albums die ze als tiener maakte klinken in de nieuwe versies echt een stuk beter. Het geldt ook weer voor Taylor’s Version van Speak Now, dat in muzikaal, productioneel en vocaal opzicht een flinke boost heeft gekregen. Speak Now was in 2010 een wat volwassener album van Taylor Swift en het blijft razend knap wat ze op haar negentiende wist te presteren. Ik heb liever Folklore, Evermore en Midnights dan Speak Now, maar ook dat is in Taylor’s Version een mooi en interessant album.



Taylor Swift staat in de zomer van 2024 drie keer in de Johan Cruyff Arena als onderdeel van The Eras Tour en gaat vanmiddag met speels gemak alle kaarten voor deze concerten verkopen. Er is deze week nog meer Taylor Swift nieuws, want de Amerikaanse muzikante bracht ook een nieuwe versie van haar album Speak Now uit 2010 uit. 

De Amerikaanse megaster verloor een paar jaar geleden de muziekrechten van haar eerste zes albums toen ze haar platenmaatschappij Big Machine Records verliet en haar voormalige manager er met de rechten vandoor ging en liet het hier niet bij zitten. Ze kondigde aan de zes albums opnieuw op te nemen en uit te brengen met de toevoeging Taylor’s Version. Na nieuwe versies van haar tweede album Fearless uit 2008 en haar vierde album Red uit 2012 verschijnt deze week Taylor’s Version van Speak Now, waarmee de Amerikaanse muzikante halverwege het ambitieuze project is. 

Er is wel wat kritiek op het project, maar persoonlijk ben ik blij met de nieuwe versies van de vroege albums van Taylor Swift. De Amerikaanse muzikante was immers piepjong toen ze haar eerste albums opnam en haar stem is sindsdien mooier en rijper geworden. Ook in muzikaal en productioneel opzicht viel er nog wel wat te verbeteren aan de albums, die deels werden opgenomen voordat Taylor Swift een wereldster werd. 

Iedereen die Taylor Swift het afgelopen decennium heeft gevolgd kent haar als maker van uitstekende indiepop en indiefolk en als popprinses, maar Speak Now stamt nog uit de tijd waarin Taylor Swift in Nashville aan de weg timmerde als countrypopster. Taylor Swift was pas 19 jaar toen de originele versie van het album werd opgenomen, maar het was toch al haar derde album. 

Op de eerste twee albums vertrouwde de jonge Amerikaanse zangeres nog deels op de songwriting skills van anderen, maar de songs op Speak Now schreef ze allemaal zelf. Het is een prestatie van formaat, want het derde album van Taylor Swift staat vol met songs die zich genadeloos opdringen, al vind ik persoonlijk de songs op haar tweede album Fearless net wat sterker. 

Iedereen met een allergie voor de behoorlijk gepolijste Nashville countrypop zal ook Taylor’s Version van Speak Now niet kunnen waarderen, maar ik vind het een geweldig album, al is het oprekken tot zeven kwartier muziek wel wat veel. Nashville countrypop is absoluut een van mijn voornaamste guilty pleasures, maar Taylor’s Version van Speak Now is te goed voor een guilty pleasure. 

De Amerikaanse muzikante heeft de remake van haar derde album voorzien van een wat smaakvoller en natuurlijker geluid, al blijft ze redelijk dicht bij de originelen. In vocaal opzicht vind ik de nieuwe versie van Speak Now echt veel beter, want de stem van de Amerikaanse muzikante is niet alleen mooier en rijper geworden, maar ze is ook beter gaan zingen en zingt bovendien met meer gevoel. 

Zeker liefhebbers van Folklore en Evermore, de indiefolk albums van Taylor Swift uit 2020 en 2021, zullen Speak Now wat aan de gladde kant vinden, maar liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek met een al dan niet geheime liefde voor pop kunnen met dit album prima uit de voeten. 

Ook ik vind de laatste albums van Taylor Swift een stuk interessanter dan haar vroege werk, maar luister naar Speak Now met de kennis dat Taylor Swift pas 19 jaar oud was toen ze het opnam en een diepe buiging is op zijn plaats. Ik kijk zeer uit naar de opvolger van Midnights, die door de eindeloze tour nog wel even op zich zal laten wachten, maar ook Taylor’s Version van met name 1989 kan bij mij op een warm onthaal rekenen. Erwin Zijleman


Speak Now (Taylor's Version) van Taylor Swift is verkrijgbaar via de Mania webshop: