01 juli 2023

Olivia Dean - Messy

Olivia Dean laat op haar debuutalbum Messy horen dat ze beschikt over het muzikale en vocale talent dat nodig is om uit te groeien tot de betere soulzangeressen die het Verenigd Koninkrijk rijk is
Direct bij eerste beluistering van Messy van de Britse Olivia Dean hoor je dat ze een uitstekende zangeres is. Ze beschikt over een stem vol soul, maar in tegenstelling tot veel van haar collega’s overschreeuwt ze zich geen moment en blijft ze met veel precisie en gevoel zingen. Zeker wanneer Olivia Dean kiest voor ingetogen en wat jazzy klanken is Messy een album van een hoog niveau, maar ook de wat meer uptempo en pop georiënteerd songs op het album maken een goede indruk. Messy is in vocaal opzicht een prima album, maar ook in muzikaal en productioneel opzicht steekt het debuutalbum van Olivia Dean flink boven het maaiveld uit. Messy is een heerlijk zomerplaatje, maar ook veel meer dan dat.



De Engelse BRIT School is de afgelopen decennia een zeer succesvolle kraamkamer voor muzikaal talent gebleken. De lijst met alumni van de inmiddels roemruchte school bevat de namen van onder andere Adele, Amy Winehouse, Kae Tempest, Katie Melua en onze eigen Tessa Rose Jackson (Someone) en dat is slechts het topje van de ijsberg. Ook Olivia Dean, die deze week debuteert met het album Messy, zat op de BRIT School en kan wel eens het volgende grote talent zijn dat de school heeft voortgebracht. 

De Britse muzikante beschikt om te beginnen over een geweldige stem. Het is een stem die af en toe wel wat aan die van Adele doet denken, maar ik hoor veel meer soul in de stem van Olivia Dean. De jonge Britse zangeres kan bovendien veel beter doseren en zingt vooral ingetogen, wat bijzonder aangenaam klinkt en mij een stuk beter bevalt dan de vaak wat schreeuwerige zang van Adele en veel van de andere jonge soulzangeressen van het moment.

In vocaal opzicht stijgt Olivia Dean met Messy ruimschoots boven de middelmaat uit, maar ook in muzikaal opzicht heeft ze een interessant album gemaakt. Messy is wel een album dat wat hinkt op twee gedachten. Het is een album dat aan de ene kant voortborduurt op de toegankelijke en succesvolle Britse albums van de afgelopen jaren met vooral invloeden uit de neo-soul, R&B en pop, maar aan de andere kant kiest Olivia Dean ook in flink wat tracks voor meer ingetogen en jazzy klanken en zoekt ze incidenteel voorzichtig het experiment. 

Ik hoor op Messy raakvlakken met de muziek van onder andere Corinne Bailey Rae, Lianne La Havas, Celeste en iets mindere mate Jessie Ware en Arlo Parks, die de afgelopen jaren stuk voor stuk prima albums afleverden. Ook Messy van Olivia Dean is een prima album. De toegankelijke en aanstekelijke songs met een flinke dosis pop klinken aangenaam, maar ook smaakvol en fantasierijk. 

Olivia Dean is echter nog een flink stuk beter wanneer ze wat afstand neemt van de hitgevoelige pop. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het ingetogen Everybody’s Crazy waarin de instrumentatie vooral bestaat uit piano en de zang van de Britse muzikante diepe indruk maakt. Ook de net wat jazzier of elektronischer ingekleurde songs op het album laten het enorme talent van Olivia Dean horen. 

Het is misschien jammer dat Olivia Dean geen album vol uiterst ingetogen songs heeft gemaakt, maar aan de andere kant vind ik de veelzijdigheid en dynamiek ook een van de sterke punten van Messy. Olivia Dean heeft verder het geluk dat ze heeft kunnen werken met producer Matt Hales, die in het verleden zelf muziek maakte als Aqualung en als producer onder andere werkte met Lianne La Havas. Matt Hales heeft Messy voorzien van een smaakvol geluid dat nergens doorschiet richting overdaad en altijd in dienst staat van de stem van Olivia Dean. 

Messy zal het goed doen op zwoele zomeravond feestjes, maar is ook zeker een album dat het verdient om met veel aandacht beluisterd te worden. Net als de Britse krant The Guardian, die uitstekend schrijft over popmuziek, denk ik dat Olivia Dean nog veel beter kan dan ze laat horen op haar debuutalbum, maar in tegenstelling tot The Guardian vind ik dat Messy een veel hoger rapportcijfer verdient dan het magere zesje van de Britse kwaliteitskrant. Olivia Dean zorgt met haar stem immers meerdere keren voor kippenvel en levert een ruime handvol prachtsongs af op dit debuut dat bol staat van de belofte. Erwin Zijleman

De muziek van Olivia Dean is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://oliviadean.bandcamp.com/album/messy.


Messy van Olivia Dean is verkrijgbaar via de Mania webshop: