14 juli 2023

Anna Elizabeth Laube - Wild Outside

Anna Elizabeth Laube bracht de afgelopen jaren geen nieuw eigen werk uit en vertrouwt ook op Wild Outside weer voor een deel op de songs van anderen, maar ze laat ook horen dat ze zeer getalenteerd is
Ik ben tot dusver zeer gecharmeerd van de muziek van de Amerikaanse singer-songwriter Anna Elizabeth Laube en ook met Wild Outside heeft ze weer een prima album afgeleverd. Het is een album dat grotendeels binnen de kaders van de Amerikaanse rootsmuziek past, maar de muzikante uit Madison kan hierbinnen op een breed terrein uit de voeten en zoekt ook de grenzen op. Wild Outside klinkt in muzikaal opzicht prachtig, maar de stem van Anne Elizabeth Laube is nog net wat mooier. De Amerikaanse muzikante slaagt er wederom in om van de songs van anderen haar eigen songs te maken, maar ook haar eigen songs zijn van een hoog niveau. Het levert wederom een prima album op.



De Amerikaanse muzikante Anna Elizabeth Laube was de afgelopen jaren helaas niet al te productief. In 2021 verscheen weliswaar nog het album Annamania, maar dit album bevatte uitsluitend nieuwe versies van songs van de eerdere albums van de Amerikaanse singer-songwriter, die zowel onder de naam, Anna Laube als Anna Elizabeth Laube werden gemaakt, waardoor we voor echt nieuw materiaal terug moeten naar Tree uit 2016. 

Tree werd, net als voorganger Anna Laube uit 2015, positief ontvangen en leek de carrière van Anna Elizabeth Laube een positieve impuls te geven. Dat is er, waarschijnlijk mede door het gebrek aan nieuwe muziek nog niet van gekomen, waardoor ik het onlangs verschenen nieuwe album van de singer-songwriter uit Madison, Wisconsin, die overigens ook flink wat tijd in Portugal doorbrengt, niet direct had opgemerkt. 

Wild Outside is net als zijn voorgangers een uitstekend album en het is net als de vorige albums van Anna Elizabeth Laube een gevarieerd klinkend album. Wild Outside is een album dat prima past in het hokje Amerikaanse rootsmuziek, waarbinnen Anna Elizabeth Laube een voorkeur heeft voor folky songs. Het zijn songs die over het algemeen zijn voorzien van subtiele klanken, maar door de inzet van meerdere instrumenten klinkt geen enkele song op het album hetzelfde. Een aantal songs op het album zijn voorzien van wat traditionelere klanken, maar Anna Elizabeth Laube schuwt ook een vleugje pop niet. 

In muzikaal opzicht is Wild Outside een veelkleurig album en het is een album dat door de bijdragen van een aantal ervaren muzikanten prachtig klinkt. Alle songs op het album profiteren hiernaast van de mooie heldere stem van de Amerikaanse muzikante. Het is een stem die direct aangenaam klinkt, maar het is wat mij betreft ook een stem die er voor zorgt dat de songs van Anna Elizabeth Laube zich makkelijker opdringen dan de gemiddelde song in de genres waarbinnen de muzikante uit Wisconsin beweegt. De songs op Wild Outside klinken puur en oorspronkelijk, maar het zijn ook songs die op een of andere manier iets lichtvoetigs hebben. 

Anna Elizabeth Laube is een getalenteerde songwriter met een onderscheidend geluid, maar ze vertrouwt op Wild Outside ook flink op de songwriting skills van anderen. Het album bevat een flink aantal covers, al valt dit bij oppervlakkige beluistering in de meeste gevallen niet eens op. Het zijn aan de ene kant niet de geijkte songs die Anna Elizabeth Laube covert, en als ze dit wel doet laat ze de zang achterwege of gooit ze de arrangementen flink om. 

De muzikante uit Madison slaagt er bovendien in om van de songs van anderen haar eigen songs te maken en dat is knap, zeker als het songs zijn van grootheden als Bob Dylan of Paul McCartney. Gezien de kwaliteit van eigen songs van Anna Elizabeth Laube had ze van mij niet hoeven grijpen naar covers, die de helft van de tracklist vullen, maar omdat ze ook van de songs van anderen Anna Elizabeth Laube songs maakt zit de hoeveelheid covers me niet in de weg. Met Wild Outside laat de Amerikaanse muzikante nogmaals horen dat ze zeer getalenteerd is en iets toevoegt aan alles dat er al is. Het is te hopen dat ze vanaf nu wat regelmatiger albums uitbrengt en vertrouwt op haar eigen songwriting skills, want ze kan echt wat. Erwin Zijleman

De muziek van Anna Elizabeth Laube is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://annaelizabethlaube.bandcamp.com/album/wild-outside.