12 juli 2023

Lady Lamb - In The Mammoth Nothing Of The Night

Lady Lamb (The Beekeeper), het alter ego van de Amerikaanse muzikante Aly Spaltro, is nog niet heel bekend, maar op deze zeer uitgebreide heruitgave komt haar talent nadrukkelijk aan de oppervlakte
Ripely Pine, het officiële debuutalbum van Lady Lamb, toen nog Lady Lamb The Beekeeper, haalde aan het eind van 2013 een aantal jaarlijstjes en daar viel weinig of af te dingen. De muzikante uit New York viste weliswaar in een overvolle vijver, maar Ripely Pine beschikte door de veelheid aan stijlen en vooral door de eigenzinnigheid en de bijzondere stem van Aly Spaltro over meer dan voldoende onderscheidend vermogen. De afgelopen jaren was het helaas stil rond de Amerikaanse muzikante, maar die stilte wordt doorbroken met In The Mammoth Nothing Of The Night, dat zich laat beluisteren als een hele uitgebreide en zeer interessante versie van Ripely Pine.



Tussen de releases van deze week kwam ik In The Mammoth Nothing Of The Night van Lady Lamb tegen. Even hoopte ik op nieuw werk van de Amerikaanse singer-songwriter, maar in de tracklist zag ik al heel snel songs die ik ken van Ripely Pine, een album dat ik aan het begin van 2014 uit een van de jaarlijstjes over 2013 haalde. Het was mijn eerste kennismaking met de muziek van het alter ego van de Amerikaanse muzikante Aly Spaltro, die destijds nog muziek maakte onder de naam Lady Lamb The Beekeeper en het was een zeer memorabele kennismaking. 

Ripely Pine bleek een fascinerend album dat overweg kon met ingetogen (indie)folksongs, maar dat ook steviger kon rocken en hier bleef het zeker niet bij. Ripely Pine imponeerde een uur lang met uitstekende en veelzijdige songs en zeker ook met de bijzondere stem van Aly Spaltro. Het is een stem die je afschuwelijk of prachtig vind, maar ik hoorde vanaf de eerste keer horen zonder enige twijfel in het laatste kamp. 

Ook de albums die volgden op Ripely Pine waren van een hoog niveau, met het in 2019 verschenen Even In The Tremor als voorlopig hoogtepunt. Na vier jaar wachten was het wel weer eens tijd voor een nieuwe album van Lady Lamb, maar dat is In The Mammoth Nothing Of The Night helaas niet. Toch is het een interessant album, want naast de fraai geremasterde tracks van de originele versie van Ripely Pine krijgen we er een flinke bak songs bij, waardoor In The Mammoth Nothing Of The Night maar liefst drie uur muziek bevat in plaats van het uur van het originele album. 

Lady Lamb trakteert ons op een aantal alternatieve versies van songs van het album waarmee ze in de Verenigde Staten doorbrak, maar er staan ook een flink aantal nieuwe songs op het album, waardoor In The Mammoth Nothing Of The Night op zijn minst een beetje voelt als nieuw werk. Ik heb sinds de release van Even In The Tremor niet heel vaak meer geluisterd naar de muziek van Lady Lamb, maar met deze nieuwe release laat de muzikante uit Brooklyn, New York, horen dat ze absoluut aandacht verdient. 

Even In The Tremor noemde ik in 2019 het beste album tot dat moment van Lady Lamb en daar sta ik nog steeds achter, maar het ruwe en eigenzinnige Ripely Pine heeft ook wel wat. Op In The Mammoth Nothing Of The Night staat drie keer zoveel muziek als op het originele album, maar ondanks het feit dat Aly Spaltro de archieven over ons uit stort, houdt deze nieuwe release een behoorlijk hoog niveau vast. 

De Amerikaanse muzikante trekt tot dusver veel te weinig aandacht met haar muziek en daar gaat dit lijvige en midden in de zomer uitgebrachte album waarschijnlijk niets aan veranderen, maar voor de liefhebber is In The Mammoth Nothing Of The Night een schatkist. Natuurlijk is het de afgelopen jaren veel te druk in dit genre en ligt verzadiging vrijwel continu op de loer, maar Lady Lamb heeft iets bijzonders. 

De songs op In The Mammoth Nothing Of The Night zijn niet alleen enorm veelzijdig, maar hebben ook iets ruws en eigenzinnigs en dan is er ook nog eens de bijzondere stem van de muzikante uit New York, die ook is te vangen met beschrijvingen als ruw en eigenzinnig. Als eerste kennismaking is Even In The Tremor misschien wat geschikter, maar iedereen die dieper in het werk van Lady Lamb wil duiken moet deze release hebben. Erwin Zijleman

De muziek van Lady Lamb is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://ladylamb.bandcamp.com/album/in-the-mammoth-nothing-of-the-night.