02 juli 2023

Gillian Welch - Time (The Revalator) (2001)

Gillian Welch is de afgelopen twintig jaar helaas nauwelijks productief, maar hiervoor maakte ze een stapeltje fraaie albums, waarvan het in 2001 verschenen Time (The Revelator) in veel opzichten de beste is
Toen Gillian Welch halverwege de jaren 90 de Berklee School Of Music verliet, zat er niemand te wachten op haar vooral door stokoude folk en bluegrass beïnvloede muziek. Die muziek begon rond de eeuwwisseling echter aan een opmars, waardoor Gillian Welch opeens prominent in de schijnwerpers stond. Al haar talenten komen samen op het in 2001 verschenen Time (The Revelator). Het is een zeer sober ingekleurd album met vooral invloeden uit de Appalachen folk en de bluegrass, maar het is ook een album vol prachtige songs, waarin de karakteristieke stem van Gillian Welch de hoofdrol speelt. Hopelijk maakt ze de komende jaren nog veel nieuwe muziek, maar anders zijn er gelukkig de te koesteren albums uit het verleden.



Gillian Welch zat aan het begin van de jaren 90 op de prestigieuze Berklee School Of Music in Boston, Massachusetts, waar ze een voorliefde voor stokoude folk en bluegrass deelde met medestudent David Rawlings. Na hun studie trokken de twee naar Nashville, Tennessee, waar ze de aandacht trokken van niemand minder dan producer T-Bone Burnett, die Gillian Welch aan een platencontract hielp. T-Bone Burnett produceerde haar in 1996 verschenen debuutalbum Revival en was ook van de partij op het twee jaar later verschenen Hell Among The Yearlings. 

Beide albums verschenen op een moment waarop de liefde voor oude folk en bluegrass was voorbehouden aan een relatief kleine groep muziekliefhebbers. Dat veranderde echter door het succes van de film O Brother, Where Art Thou? en de soundtrack bij deze film, waarop Gillian Welch overigens ook te horen was. Het in 2001 verschenen Time (The Revelator) schaarde Gillian Welch mede hierom onder de smaakmakers van de Appalachen folk en bluegrass revival. 

Time (The Revelator) vind ik objectief beschouwd het beste album van Gillian Welch, al luister ik veel vaker naar Soul Journey uit 2003, dat in muzikaal opzicht wat rijker is en qua songs wat gevarieerder. Na dit album kreeg Gillian Welch last van een wat mysterieuze maar ook serieuze writer’s blok, die tot op de dag van vandaag voortduurt. De afgelopen twintig jaar verschenen er maar twee albums van Gillian Welch en David Rawlings, al was er de afgelopen jaren ter compensatie gelukkig wel een schat aan restmateriaal van de eerste albums van de Amerikaanse muzikante. 

Terug naar Time (The Revelator) uit 2001. Het is zoals gezegd niet het Gillian Welch album dat ik het vaakst beluister, maar het is wel het album waarop het unieke Gillian Welch geluid het best tot zijn recht komt. Het is een behoorlijk sober album, want veel meer dan twee akoestische gitaren, een banjo, de stem van Gillian Welch en af en toe wat achtergrondzang van David Rawlings is er niet te horen op het album, dat werd geproduceerd door David Rawlings en wederom T-Bone Burnett. 

Time (The Revelator) grijpt in een aantal tracks terug op de folk en bluegrass die tientallen jaren eerder werd gemaakt in onder andere de Appalachen, maar door het succes van O Brother, Where Art Thou? klonk de muziek van Gillian Welch in 2001 ook zeker actueel. Door het sobere instrumentarium, het lage tempo en de lengte van een aantal van de songs op het album had Time (The Revelator) direct een bezwerende of zelfs hypnotiserende uitwerking en die uitwerking heeft het album nog steeds. 

De instrumentatie is misschien sober, maar Time (The Revelator) is zeker geen kaal klinkend album, onder andere door het prachtige snarenwerk, maar zeker ook door de bijzondere stem van Gillian Welch, die op het album echt prachtig zingt en hierbij subtiel maar trefzeker wordt begeleid door David Rawlings. 

Het blijft bijzonder dat een wat obscure film aan het begin van dit millennium zorgde voor de revival van een bijna vergeten genre, maar Gillian Welch profiteerde er optimaal van. De Amerikaanse muzikante heeft ruim twintig jaar later helaas nog altijd een betrekkelijk bescheiden oeuvre, maar alles dat ze heeft uitgebracht is prachtig, al steekt het bijzondere Time (The Revelator) er minstens een piepklein stukje bovenuit. Erwin Zijleman

De muziek van Gillian Welch is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://gillianwelch.bandcamp.com/album/time-the-revelator.


Time (The Revelator) van Gillian Welch is verkrijgbaar via de Mania webshop: