21 juli 2023

Being Dead - When Horses Would Run

Met een mix van 60s psychedelica, surfrock en garagerock en een handvol invloeden van latere datum schudt de Texaanse band Being Dead een heerlijke of zelfs compleet onweerstaanbare muzikale cocktail bij elkaar
Beluistering van When Horses Would Run van de Amerikaanse band Being Dead begint met een voorzichtige glimlach, maar deze wordt al snel breder en breder. De band uit Austin, Texas, vindt een deel van haar inspiratie in de ‘summer of love’, maar blijft zeker niet steken in het Californië van 1967. De muziek van de band klinkt vaak ruw en lo-fi, maar dit wordt weer gecompenseerd door onweerstaanbare koortjes met een hoog The Mamas & The Papas gehalte. Soms lijkt Being Dead maar wat te doen, maar het volgende moment verrast de band met 24-karaat popliedjes. Je moet wat hebben met dit soort rammelpop, maar als je dat hebt is When Horses Would Run een enorme traktatie.



Laat When Horses Would Run, het tweede album van de Amerikaanse band Being Dead, door de speakers komen en een tijdcapsule slingert je zo het Californië van de late jaren 60 in. The Great American Picnic, de openingstrack van het album, klinkt als The Mamas & The Papas, die de bloemen uit hun haren hebben gehaald en zijn gezwicht voor garagerock en surfrock. Being Dead klinkt in de openingstrack van haar nieuwe album ook nog heerlijk psychedelisch en dat blijft zo wanneer de band uit Austin, Texas, vertrouwt op onweerstaanbare koortjes, waarin mannen en vrouwenstemmen prachtig samenvloeien, zoals bij The Mamas & The Papas in hun beste dagen. 

Being Dead blijft echter zeker niet hangen in de ‘summer of love’, want in het fascinerende Muriel’s Big Day Off heeft de zang buiten de koortjes opeens een punky attitude. Hier laat Being Dead niet bij, want de track heeft ook nog een opvallend jazzy intermezzo. De Texaanse band springt wel vaker van de hak op de tak, wat zo nu en dan onnavolgbare songs oplevert. Het zijn songs die je af en toe doen afvragen hoe serieus de muziek van Being Dead precies is, zeker wanneer de krankzinnigheid alle ruimte krijgt in de muziek van de Amerikaanse band. 

Zo slaat de meligheid wel erg toe in de track We Are Being Dead, waarin de band zichzelf voorstelt met de repeterende woorden “We Are Being Dead, We Are Having A Good Time, We Hope You Have A Good Time Too", hierbij wat losjes rommelend op de instrumenten. In de meeste tracks maakt de band gelukkig serieuzere muziek, al kan iedere track omslaan in gekte. 

When Horses Would Run was bij mij direct goed voor een glimlach, want hoeveel bands durven zoveel kanten op het schieten als Being Dead en hierbij zo schaamteloos terug te grijpen uit de muziek die in de tweede helft van de jaren 60 zoveel mensen naar Californië trok en bovendien zo nadrukkelijk te doen waar de band zelf zin in heeft. Het tweede album van de band uit Austin was vrij snel na die glimlach goed voor veel meer, want de songs van de band zijn niet alleen grappig maar ook verslavend lekker. 

Laat When Horses Would Run uit de speakers komen en je wordt niet alleen het San Francisco van 1967 ingesleept, maar je komt bovendien terecht in een zonnige en zorgeloze wereld. Being Dead maakt muziek met een flink lo-fi en DIY gehalte, maar ondertussen klopt er ook van alles op When Horses Would Run. In 35 minuten jaagt Being Dead er dertien songs doorheen en ze zijn bijna allemaal even aanstekelijk. 

Ook in muzikaal opzicht valt er veel moois te horen op het album, want het gitaarwerk is verrassend veelkleurig en akelig trefzeker. In vocaal opzicht verrichten vooral de al eerder genoemde koortjes wonderen, maar ook de leadzang is dik in orde. En als alles nog net wat meer mag rammelen maakt Being Dead indruk met een flinke dosis ruwe energie. 

Ik was een week of twee geleden onder de indruk van de ruwe energie en het muzikale plezier van de Amerikaanse band Sweeping Promises, maar de geluidskwaliteit van dat album was zo slecht dat ik er niet naar kon luisteren en het album met pijn in het hart terzijde moest schuiven. When Horses Would Run van Being Dead klinkt gelukkig een stuk beter en komt hier steeds vaker door de speakers. Het is knap hoe de band steeds weer een andere draai weet te geven aan haar songs en keer op keer bijzondere klanken toevoegt aan haar geluid, dat eigenlijk alleen maar beter wordt. Heerlijk album. Erwin Zijleman

De muziek van Being Dead is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://beingdead.bandcamp.com/album/when-horses-would-run.


When Horses Would Run van Being Dead is verkrijgbaar via de Mania webshop: